Juf & Meester
special
Lezen
Alles over lezen
Kinderboekenweek 2023: bestel het lespakket!
Vanaf 4 tot en met 15 oktober is de Kinderboekenweek. Thema van de Kinderboekenweek 2023 is: Bij mij thuis.
Jongeren aan het lezen krijgen met de Jonge Jury
Laat je leerlingen t/m 15 mei stemmen op hun favoriete boek!
Leer je leerlingen lezen met plezier
Hoe kan jij het leesplezier van jouw leerlingen verhogen?
Een grotere rol voor begrijpend luisteren in het taalonderwijs? Leraar en audio-educatiespecialist Tjeerd vertelt je waarom
De focus in het taalonderwijs ligt vooral op het lezen en schrijven. Zonde, vindt leraar en audio-educatiespecialist Tjeerd van den Elsen.
Aan de slag met leesbevordering!
Lees meer over het belang van leesbevordering en leesplezier, inclusief twee tips waarmee je direct in de les aan de slag kunt!
Een klas vol lettervreters
Tips en suggesties om kinderen positieve leeservaringen op te laten doen.
Zo verlaag je de leesdrempel voor kinderen met een leesachterstand
Interview met Ralf Beekveldt, uitgever van boeken in eenvoudige taal.
Jongeren lezen nog steeds graag, maar hebben zetje nodig
Bijna de helft van de jongeren vindt lezen niet leuk, maar ze zien wel het belang ervan.
Waarom praten over de tekst bij verdiepend lezen zo belangrijk is
Het voeren van een gesprek over de tekst is wezenlijk om tot een dieper tekstbegrip te komen.
Winnen: ‘Oorlogswinter’ In makkelijke taal
Win deze vereenvoudigde uitgave van het boek Oorlogswinter.
Inspiratiesessie ‘Begrijpend lezen en taal: een ijzersterke verbinding’
Volg op 3 februari deze inspiratiesessie over het verband tussen lezen en taal.
Volg de inspiratiesessie ‘De kracht van rijke teksten’
Inspiratiesessie met praktische tips voor een dieper tekstbegrip.
Een hond op school!
Een schoolhond: vriend van en voor alle kinderen en leerkrachten.
Rijke teksten, rijke lezers
Zo krijgen meer kinderen plezier in lezen en stappen alle kinderen met een sterk tekstbegrip de wereld in.
Laaggeletterdheid voorkomen? Maak begrijpend lezen leuker
Op 8 september is het Wereldanalfabetismedag. In Nederland zijn zo’n 2,5 miljoen Nederlanders laaggeletterd. En de leesvaardigheid van Nederlandse jongeren is in vergelijking met andere Europese landen laag, blijkt uit het internationale PISA-onderzoek. Ook de schrijfvaardigheid laat te wensen over. Daarom wordt nagedacht over betere manieren om lees- en taalonderwijs te geven. Is het afschaffen …
Laaggeletterdheid voorkomen? Maak begrijpend lezen leuker Read More »
Hoe uitdagend is jouw schoolbibliotheek?
Om op school zo veel en gevarieerd mogelijk te kunnen lezen, moet er een goede boekencollectie aanwezig zijn. Het is belangrijk dat deze collectie niet alleen uit genoeg boeken bestaat, maar ook uit genoeg variatie in aanbod. Zo kan iedere leerling de boeken vinden die bij hem of haar passen. Merel de Vink startte in …
Hoe krijg je kinderen aan het lezen?
Kinderen die meer lezen ontwikkelen zich beter op het gebied van taal. Omdat taal aan de basis staat van alle kennisopname, is het belangrijk dat leesbevordering structureel is verankerd in het onderwijs. Maar hoe zorg je ervoor dat leesbevordering een vaste plek krijgt in de les? SUMMERSCHOOL-SESSIE: VERTEL EENS In het kader van de Malmberg …
Boekenruil op school
Misschien ken je de kledingkettingruil al; je ontvangt een tas met kleding, haalt er iets uit wat je leuk vindt en stopt er zelf een kledingstuk in dat je niet meer draagt. Daarna gaat de tas naar een ander. Het initiatief is ontstaan in Amsterdam tijdens de tweede lockdown om kleding te kunnen ruilen en …
Ontvoerd! Een half verhaal om zelf aan te vullen
Leesbeleving gegarandeerd met dit detectiveverhaal vol gaten. Wie speelt de hoofdrol, wie gaat er mee op avontuur, waar speelt het verhaal zich af en wat gebeurt er allemaal? Dat verzinnen de kinderen zelf, alleen, in tweetallen, met de leerkracht of thuis, met een van de ouders. Het is een goede lees- of luisteroefening (ze moeten …
Ontvoerd! Een half verhaal om zelf aan te vullen Read More »
Intrinsieke motivatie, technisch- en begrijpend lezen
Hoe kan het dat slechts een derde van de Nederlandse kinderen zich betrokken voelt bij de leesles en slechts een kwart van de kinderen lezen leuk vindt? In het artikel ‘Gemotiveerd werken aan leessucces’ gaan we hierop in en vertellen we je meer over de drie pijlers van motiverend en effectief leesonderwijs: Doelgerichte training technische …
Intrinsieke motivatie, technisch- en begrijpend lezen Read More »
Leesbevordering in de klas, zo pak je het aan
Dat lezen belangrijk is, daar is iedereen het over eens. En kinderen aan het lezen krijgen en houden, daar is meer voor nodig dan een dagelijks vrij-leesmoment in de klas. In deze whitepaper lees je achtergrondinformatie over het belang van lezen en krijg je tips, handreikingen en praktische voorbeelden om leesbevordering een vaste plek te …
Zo belangrijk is goed technisch leesonderwijs
Het is en was volop in het nieuws: het leesniveau van de Nederlandse jongeren daalt en ze behoren bovendien tot de minst gemotiveerde lezers wereldwijd. Om het tij te keren ontplooien scholen, overheid en leesbevorderingsinstanties talloze initiatieven, van een upgrade van de schoolbibliotheek en het stimuleren van thuislezen tot boekgesprekken en schrijvers in de klas. …
Waarom theaterlezen motiveert en uitnodigt tot vloeiend lezen
Je leest of hoort het weleens: een kind dat snel en met weinig fouten leest, is een goede lezer. Dat is een hardnekkig misverstand, want goed lezen vraagt om meer dan dat. Als je een tekst goed wilt lezen, moet je die tekst juist niet alleen kunnen lezen, maar ook kunnen begrijpen en interpreteren. Lees …
Waarom theaterlezen motiveert en uitnodigt tot vloeiend lezen Read More »
Bijzonder: een voorleeshond in de klas
Een hond die braaf luistert en aandachtig kijkt naar de plaatjes die je hem laat zien. Voor kinderen die lezen moeilijk of spannend vinden, maakt dit echt een verschil. Hoe kan de inzet van een hond kinderen zelfvertrouwen geven en het plezier in lezen vergroten? Daarover lees je meer in dit artikel. Dit artikel verscheen …
Een klas vol lettervreters
‘Het kan heerlijk wezen om een boek te lezen.’ Deze uitspraak van Willem Wilmink geldt helaas niet voor ieder kind. Sommige kinderen zeggen dat ze niet van lezen houden, andere kinderen krijgen het lezen moeilijk onder de knie en vinden het daarom niet leuk. Maar iedereen weet hoe belangrijk lezen is. Op school, maar ook …
Bestel nu je lespakket voor De Nationale Voorleesdagen 2021
Doet jouw school ook ieder jaar weer mee met De Nationale Voorleesdagen en de andere activiteiten van het CPNB? Dan is er goed nieuws, want vanaf nu kunnen de lespakketten voor de kinderboekcampagnes CPNB – zoals De Nationale Voorleesdagen, de Kinderboekenweek en de Nederlandse Kinderjury – weer worden besteld. Je bestelt alles in één keer …
Bestel nu je lespakket voor De Nationale Voorleesdagen 2021 Read More »
3x de beste voorleesboeken volgens… jullie!
Uit welk boek lees jij het allerliefst voor? Dit vroeg de redactie van Onderwijs van Morgen in een oproep op sociale media en jullie reageerden er enthousiast op! Uit alle inzendingen hebben we deze drie als ultieme favorieten gekozen. Ben jij het ermee eens? Of zien we wat jou betreft een belangrijk voorleesboek volledig over …
5 voorleestips voor De Nationale Voorleesdagen 2020
Van 22 januari tot en met 1 februari vinden in heel Nederland De Nationale Voorleesdagen 2020 plaats. Er worden dan onder meer door het hele land voorleesontbijtjes georganiseerd: van Rotterdam tot aan Zwolle en van Groningen tot aan Vlissingen. Zelf ook voorlezen? Met deze tips boei je zelfs de allerkleinsten van begin tot eind. De …
5 voorleestips voor De Nationale Voorleesdagen 2020 Read More »
PISA-score: dit is waarom Estland het zo goed doet
Op Europees niveau staat vijftienjarige leerlingen uit Estland op de eerste plek als het aankomt op lezen, natuurkunde en wiskunde. Wereldwijd gezien gaat het om respectievelijk de vijfde, de achtste en de vierde plek. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar het leesniveau van de leerlingen in het afgelopen jaar tot onder het gemiddelde daalde. In …
PISA-score: dit is waarom Estland het zo goed doet Read More »
Leesonderwijs in het po: hoe zit het ook alweer?
Uit de meest recente PISA-meting blijkt dat de leesvaardigheid in Nederland voor het eerst in drie jaar tijd significant onder het gemiddelde van de vijftien EU-landen is gedaald. Bijna een kwart van de 15-jarigen leest zó slecht dat ze zich niet kunnen redden als zelfstandig burger in de samenleving. Aanleiding om het leesonderwijs grondig aan …
Leesonderwijs in het po: hoe zit het ook alweer? Read More »
Dyslexie: diagnose of onderwijsprobleem?
Sommige leerlingen hebben moeite met het aanleren van het schriftsysteem; zowel met lezen als met spelling. In veel gevallen is dat een kwestie van aanleg: de erfelijke gevoeligheid voor invloed van buitenaf op het aanleren van dergelijke vaardigheden, is dan kleiner dan nodig is om zonder extra inspanning mee te kunnen draaien in het onderwijs. …
Close Reading: werken aan dieper tekstbegrip
‘Hoera, begrijpend lezen!’ Hoe vaak hoor jij dat in je klas? Niet zo vaak waarschijnlijk. Veel leerlingen vinden begrijpend lezen niet leuk. Hoe maak je het aantrekkelijk? En hoe zorg je dat kinderen daadwerkelijk tot diep tekstbegrip komen? Daarover lees je meer in dit artikel. Begrijpend lezen is een belangrijke vaardigheid voor leerlingen. Daar zijn …
Creatief schrijven krijgt kinderen aan het lezen
Merk jij in jouw klas ook dat veel kinderen totaal geen zin hebben om te lezen? Heb je het gevoel dat je alles al hebt geprobeerd om ze enthousiast te maken, maar dat niets helpt? Probeer je klas dan eens creatief te laten schrijven. Daarover lees je meer in dit artikel. Als leraar weet je …
Creatief schrijven krijgt kinderen aan het lezen Read More »
Leesplezier bevorderen doe je zo
Niet ieder kind houdt van lezen. Uit onderzoek blijkt dat minder dan een kwart van de Nederlandse kinderen lezen ‘erg leuk’ vindt. Internationaal gezien is dit de op een na laagste score. Gelukkig zijn er op veel scholen initiatieven om het leesplezier te bevorderen; van schoolschrijvers tot voorleeshonden. En heb je weleens gedacht aan prentenboeken? …
Zo krijg je jongens aan het lezen
Tussen jongens en meisjes bestaan verschillen in leesplezier. Uit het internationale onderzoek PIRLS blijkt dat Nederlandse meisjes in de basisschoolleeftijd in hun leesvaardigheid bijna een heel schooljaar voorlopen op jongens. Wil je jongens in de klas gemotiveerd krijgen voor lezen? In dit artikel geven we tips om jongens aan het lezen te krijgen. Jongens lezen …
Stavanger Verklaring: de toekomst van het lezen
Wat is de impact van digitalisering op manieren waarop wordt gelezen? Daarnaar hebben ruim 200 wetenschappers op het gebied van lezen en geletterdheid de afgelopen vier jaar onderzoek gedaan. Het resultaat? De Stavanger Verklaring: een document vol achtergrondinformatie en aanbevelingen op het gebied van blended learning en blended teaching. Papier en scherm hebben ieder hun …
Weleens gehoord van de emoji-leesplank?
Aap, noot, mies. Deze drie woorden zijn voor iedereen welbekend van het leesplankje van Hoogeveen. In mijn eerste blogpost heb ik mijn visie over de meerwaarde van emoji-taal voor het onderwijs gedeeld waarin ik al vertelde over de nieuwe aap, noot, mies. Over dit nieuwe leesplankje mét emoji’s lees je meer in dit artikel. Het …
Onderwijstips mei 2018
OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. In deze editie onder meer het Beste Rekenidee van 2018 en het Grote Inspiratie Doeboek van Gerdy Geersing. Het Grote Inspiratie Doeboek Boek | Gerdy Geersing Wil je werk maken van je passies en talenten, …
Wat een karakter!
In verhalen herkennen jonge kinderen vaak hun favoriete karakter. Als je ze zou vragen waarom, zeggen ze vaak alleen ‘omdat hij zo leuk is’. Maar wellicht kunnen de kinderen na uitvoering van deze les een veel uitvoeriger beschrijving van hun held geven. Dit artikel is afkomstig uit het Praxisbulletin van februari 2016 en is oorspronkelijk …
Meer muziek voor hogere cijfers
Op veel scholen wordt bezuinigd op vakken die niet worden getoetst. Vooral muziek wordt steeds minder gegeven. Het kost veel tijd, leerkrachten vinden zichzelf vaak niet kundig genoeg en leerlingen hebben er toch niet zoveel aan. Dat laatste is een denkfout. Muziekonderwijs is juist goed en zorgt op den duur voor hogere cijfers. In dit …
Leren en lezen: van papier of scherm?
Maakt het uit of iemand leert en leest van papier of van een beeldscherm? Over dat onderwerp schreef Hoogleraar Onderwijspsychologie Paul Kirschner voor Didactief een interessante blog. Het antwoord? Ja, dat maakt wel degelijk uit. In zijn blog zet Kirschner diverse onderzoeken op een rij, waaruit blijkt dat lezen van een scherm misschien wel efficiënter …
4x een speelse boekbespreking
Het leesplezier van kinderen vergroten is een taak van het onderwijs. Toch zien veel kinderen op tegen hun boekbespreking, waardoor het leesplezier eerder afneemt dan groeit. Met de suggesties in dit artikel benader je de gevreesde boekbespreking op een speelse manier, waardoor kinderen ook bij het voorbereiden van de boekbespreking meer leesplezier ervaren. Dit artikel …
Zo maak je begrijpend lezen leuk!
Hoe kun je het schrijven en lezen van teksten leuker maken voor leerlingen? In dit artikel geven we tips en ideeën voor het werken met teksten. Als de motivatie van leerlingen wordt aangewakkerd, verbeteren hun prestaties ook. Wil je extra aandacht besteden aan begrijpend lezen? Zo maak je het nog leuker! De tips in dit artikel …
De beste boeken van schooljaar 2016/2017 (2/2)
Iedere maand zet de redactie van Onderwijs van Morgen de beste onderwijstips voor je op een rijtje. Naast congressen en andere events, kwamen er ook dit jaar weer heel wat interessante onderwijsboeken voorbij. De meest interessante boeken die het afgelopen schooljaar verschenen, zetten we in dit artikel nogmaals voor je op een rij. Veel leesplezier! …
Whitepaper: Zomerlezen – De zomerdip voorbij
De zomervakantie betekent voor kinderen in het basisonderwijs veel tijd om te spelen en zes weken geen school. Even lekker uitrusten en verder gaan met waar je was gebleven. Helaas werkt dat niet voor ieder kind. Veel kinderen kunnen niet verder met waar ze waren gebleven. Ze hebben last van een ‘zomerdip’. Hoe kun je …
Tip: 5x lezen tijdens de zomervakantie
Bij kinderen die leren lezen kan het leesniveau tijdens de zomervakantie flink achteruit gaan – een pauze van zes weken is ook niet niks. Om die reden is lezen tijdens de zomervakantie van groot belang. Maar hoe houd je het leuk? Onderwijsadviseur Ilse Meeker zet op het blog van Onderwijs Maak Je Samen vijf tips …
Haal jij alles uit je methode?
Heb je meer materialen nodig bij je methode van Malmberg? Ga dan naar Juf & Meester Extra. Daar vind je handige materialen zoals jaarplanningen, groepsplannen, tips van andere leerkrachten en andere handige documenten bij je methode.
Laatste onderwijsnieuws
Dit leer jij van je leerlingen
Juf Francien Faber vertelt over de spiegel die de kinderen haar voorhouden. En wat zij daar zelf van leert.
Praxisbulletin wordt vernieuwd
Vanaf september 2023 verschijnt Praxisbulletin in een andere vorm.
Juf & Meester Magazine is vernieuwd
Yes! Juf & Meester magazine is er weer. Het magazine heeft een make-over gehad maar voelt toch vertrouwd.
Leuke poster voor in je klas
In Juf & Meester Magazine staat een poster die je kunt uitscheuren en ophangen. Zonde om in je magazine te scheuren? Download de poster.