Onderwijs van Morgen
Thema
Kunstmatige intelligentie (AI)
Alles over AI in het voortgezet onderwijs
AI in het onderwijs biedt een fascinerende blik op hoe kunstmatige intelligentie (AI) de manier waarop we leren en lesgeven verandert. Deze technologie wordt steeds vaker toegepast om onderwijsprocessen te verbeteren, van gepersonaliseerd leren tot geautomatiseerde administratieve taken.
In deze verzameling artikelen lees je hoe AI de leerervaring verrijkt, studenten ondersteunt en docenten ontlast. Ontdek ook de ethische vraagstukken en de uitdagingen van het implementeren van kunstmatige intelligentie in de klas. Duik in de wereld van AI en leer hoe deze innovatieve technologie de toekomst van het onderwijs vormgeeft.
Onderwijsnieuws: Sociale veiligheid en armoede
Het onderwijsnieuws van deze week: Sociale veiligheid op scholen en honderdduizenden basisscholieren presteren slechter door armoede en stress.
Onderwijsnieuws: belang van leerkrachten in leesgedrag
Het onderwijsnieuws van deze week: Leerkrachten belangrijker voor leesgedrag dan ouders en een eindmusical met AI.
Onderwijsnieuws: Onderwijsregio’s en vrijwillig naar school
Het onderwijsnieuws van deze week: Staatssecretaris Paul schetst stand van zaken onderwijsregio’s en geen vakantie voor deze eindexamenleerlingen.
Nationaal Onderwijstalent Ingrid: AI verrijkt lesgeven
Hoe kunnen docenten AI inzetten om leerlingen niet alleen slimmer, maar ook kritischer te maken? Ingrid Kuiken won de titel ‘Nationaal Onderwijstalent 2024’.
Onderwijsnieuws: AI-gebruik in schoolopdrachten en tekortsectoren mbo
Het onderwijsnieuws van deze week: Scholen passen opdrachten aan om AI-gebruik tegen te gaan en vrije studiekeuze mbo essentieel.
Leerling verliefd op AI? Wat docenten moeten weten over chatbots
Jongeren kunnen verliefd kunnen worden op AI via apps en chatbots. Begrijp de impact van virtuele vriendschappen op de belevingswereld van je leerlingen.
Onderwijsnieuws: Kinderrechten en bezuiniging onderwijs op losse schroeven
Het onderwijsnieuws van deze week: Meeste jongeren kennen hun rechten niet en megabezuiniging onderwijs op losse schroeven.
Misbruik van AI tegengaan? Waarom detectietools niet het antwoord zijn
AI-detectietools kunnen je vertellen of studenten een tekst zelf geschreven hebben. Maar is het wel zo verstandig om ze te gebruiken?
Efficiënter en eerlijker nakijken met AI
Waar docenten vroeger uren bezig waren met het handmatig nakijken van opdrachten, kan AI nu helpen om dit sneller en eerlijker te doen.
Van kleitabletten tot iPads: hoe technologie het leren verandert
Sommige technologieën zijn ondersteunend, andere revolutionair. Kijk mee hoe technologische ontwikkelingen het onderwijs veranderen.
Duidelijke afspraken over AI in de klas: Een praktische gids voor docenten
Als docent sta je voor een nieuwe uitdaging: hoe ga je om met kunstmatige intelligentie in je lessen? Ga aan de slag met deze praktische tips!
Onderwijsnieuws: Online haat en poepen op school
Het onderwijsnieuws van deze week: De impact van haat op socials en de helft van de leerlingen poept niet of bijna nooit op school.
Maak kennis met Barend Last: spreker over AI en onderwijs op Het Nationaal Taalcongres
Barend Last is keynote spreker op Het Nationaal Taalcongres op 17 januari 2024. Hij vertelt over de wereld van generatieve artificiële intelligentie (GenAI) en de impact op het leerproces.
Chatbots in het onderwijs: wat betekent dit voor jou als docent?
Chatbot ChatGPT heeft veel stof doen opwaaien. Welke ontwikkelingen zijn er nog meer gaande in chatbotland? En wordt jouw baan straks misschien wel overgenomen door kunstmatige intelligentie?
Kunstmatige intelligentie kraakt een groot raadsel in de biologie
Voorspellen hoe eiwitten zich driedimensionaal opvouwen was lang een onmogelijke opgave. Dankzij kunstmatige intelligentie is een van de grotere raadsels in de biologie opgelost.
Zo bereidt ChatGPT jouw lessen voor
Moet je ChatGPT verbannen uit de klas? Niet per se, want deze tool kan ook voor jou als leerkracht heel handig zijn. We delen enkele tips.
ChatGPT verbannen uit de klas? Zet het in als leermiddel!
Is ChatGPT een gevaar voor het ‘zelf nadenken’ en de creativiteit van leerlingen? Of kan je het juist inzetten als leermiddel? Dat zochten we voor je uit!
Hoeveel robots staan er in 2035 voor de klas?
Voorspelde jij in 2005 dat leerlingen in 2020 rekensommen zouden maken op een Chromebook? Of Engels leren op een iPad, op een niveau dat zich dankzij kunstmatige intelligentie automatisch aanpast? En spoel nu nog eens vijftien jaar vooruit. Welke technologieën zijn er in 2035 in jouw klas beschikbaar? Wat denk je, worden docenten vervangen of […]
Kunstmatige intelligentie in het onderwijs
Kunstmatige intelligentie wint langzaam maar gestaag aan terrein in het onderwijs. Op veel scholen is het inmiddels al gemeengoed dat algoritmes en geautomatiseerde modellen het leerproces van de leerling tot in detail in kaart brengen. En als we de kenners moeten geloven, is het slechts een kwestie van tijd voordat onderwijsrobots een structurelere rol gaan […]
Dit kan Internet of Things betekenen voor het onderwijs
Apparaten die verbonden zijn met internet, onderling informatie uitwisselen en deze gegevens analyseren. Dat is het Internet of Things (IoT). Meetapparatuur en sensoren genereren eindeloos veel informatie, die vervolgens kan worden ingezet om de onderwijspraktijk te optimaliseren. Hoe? Dat lees je in dit artikel. Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet. Niet alleen je […]
Zo maak je stappen in digitalisering
In het onderwijs zijn de verschillen in mate van digitalisering enorm: waar sommige scholen al volledig digitaal werken, werken andere slechts af en toe in het computerlokaal. De Onderwijsraad wil dat scholen verder digitaliseren. Niet als doel op zich, maar vanuit een duidelijke visie. In dit artikel lees je waar je dan aan moet denken. […]
Laatste onderwijsnieuws
Column: De student die je niet snel vergeet
Sam verdween – zoals veel studenten – na het eerste leerjaar van de opleiding, toch is hij een van de studenten die Docent Alisa niet snel vergeet.
Pesten in de lerarenkamer: dit doe je eraan
Een pestkop kan je leven als leerkracht flink zuur maken. Pesten kent vele vormen, en er is nauwelijks verschil tussen pestgedrag op de werkvloer en die op het schoolplein. Maar je hoeft als slachtoffer niet machteloos te staan. Heb jij last van het pestgedrag van een of meerdere collega’s? Dit doe je eraan. Dit artikel […]
Herexamenkandidaten begeleiden: focus en vertrouwen in vijf dagen
Effectieve herexamen begeleiding in 5 dagen: met focus, strategie en vertrouwen help je leerlingen van teleurstelling naar succes.
Onredelijke pubers in de klas? 8 tips om ermee om te gaan
Een puber in de klas die de boel ontregelt? Zo los je het op.