Home » Onderwijsnieuws: Sociale veiligheid en armoede

Onderwijsnieuws: Sociale veiligheid en armoede

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Proef met bonus voor leraren die extra gaan werken, vakbond kritisch

Staatssecretaris Paul trekt 15 miljoen euro uit voor een driejarige proef om leraren te belonen als ze een dag extra gaan werken. Ze ziet dat als een van de oplossingen voor het lerarentekort in het basisonderwijs. Onderwijsvakbond Aob is zeer kritisch over de proef, die in 2026 begint.

‘Honderdduizenden basisscholieren presteren slechter door armoede en stress’

Honderdduizenden kinderen hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Stress en oververmoeidheid hebben invloed op de schoolprestaties, zegt het Jeugdeducatiefonds in een nieuw rapport, door hen bestempeld als Schoolrapport van Nederland. Het land krijgt daarin een flinke onvoldoende.

Er is bij deze kinderen thuis bijvoorbeeld geen geld voor een fiets of een bed, en ongeveer 28.000 kinderen dragen geen bril omdat hun ouders dat niet kunnen betalen, zo meldt het fonds op basis van eigen onderzoek en dat van andere organisaties.

Scholen krijgen hulp bij AI-afspraken met nieuwe toolkit

Kennisnet heeft de ‘Schoolafspraken generatieve AI’ gelanceerd, een gratis toolkit die scholen in het po en vo helpt om het gesprek te voeren over het gebruik van AI in het onderwijs en hier afspraken over te maken. Door het toenemende gebruik van tools als ChatGPT door scholieren groeit de behoefte aan duidelijke richtlijnen.

De toolkit is ontwikkeld samen met onder andere de VO-raad, PO-Raad en het ministerie van OCW. In de toolkit vinden scholen een handreiking voor het maken van schoolafspraken, een voorbeeldpresentatie en werkbladen voor een sessie met je team, een poster met ‘7 principes voor veilig en verantwoord gebruik van AI’ en een voorbeeldbrief voor ouders.

Onderwijsinspectie adviseert scholen: ‘Praat meer over sociale veiligheid’

Als het gaat om sociale veiligheid op scholen richten besturen zich te veel op het beleid en de procedures en te weinig op het gedrag van het personeel. Dat schrijft de Onderwijsinspectie na onderzoek.

De inspectie deed onderzoek op vijf basisscholen, zeven middelbare scholen en negen scholen in het speciaal onderwijs. De scholen spreken volgens de inspectie te weinig met het personeel over wat sociale veiligheid voor iedereen in de organisatie inhoudt. De gesprekken die gevoerd worden gaan te veel over het gedrag van leerlingen en te weinig over dat van het personeel.

Hypermoderne school voor kinderen met beperking: ‘Zo veel te ontdekken’

In Rotterdam opende vrijdag deze hypermoderne mytyl- en tyltylschool officieel zijn deuren. Dat is fijn voor Jasmin en haar tweelingbroer Deniz. Eerst moesten ze allebei naar een andere speciale school, nu zitten ze samen in hetzelfde gebouw.

Waar moet je de komende tijd op letten op het gebied van onderwijshuisvesting? 

Het kabinet wil weliswaar nauwelijks investeren in de grote bouwopgave, toch zijn er de nodige ontwikkelingen waar je als schoolbestuurder of schoolleider alert op moet zijn wat betreft je schoolgebouwen. Er zijn bijvoorbeeld subsidies, er is een financiële doorrekening van het kwaliteitskader onderwijshuisvesting en de co2-metersverplichting, de VO-raad zet alles nog eens op een rijtje.

Wat als jij geen telefoon hebt en de rest van je klas wel?

Er wordt veel gepraat over een telefoonverbod voor kinderen. Veel deskundigen zijn er voor, en ook steeds meer ouders denken erover na. Maar ze zijn het er nog lang niet over eens. En dus zie je in veel klassen twee groepen ontstaan: leerlingen met en zonder telefoon.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Nederlands juni

Boekentips Nederlands: Online

In een wereld waarin jongeren bijna voortdurend online zijn, speelt ook hun leesvoorkeur zich steeds vaker af in die digitale sfeer.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.