Juf & Meester
Thema
Toetsen
Alles over toetsen
De ideale toetsomgeving creëer je zo
Hoe zorg jij er als leerkracht nu voor dat jouw leerlingen minder zorgen hebben als ze een toets maken?
5 nakijktips die jouw leven als docent eenvoudiger maken
Hoe voorkom je dat die berg nakijkwerk alsmaar groter lijkt te worden? In deze blog geven we je 5 tips zodat jij meer tijd overhoudt voor dat waar je blij van wordt: lesgeven.
Toetsen op de juiste manier
Met een klas vol kleine individuen is passend toetsen een lastige uitdaging. Kunnen deze kinderen dan wel – op hetzelfde moment – ook dezelfde toets maken?
Inzicht in ontwikkeling: een online event voor álle onderwijsprofessionals
Bezoek het online event van Bureau ICE over inzicht op ontwikkeling
Webinar: Digitaal toetsen met Quayn en de toetsen van Malmberg
In dit webinar leer je alles over toetsen met Quayn.
De rol van de eindtoets door de tijd heen
Tegenwoordig is het schooladvies leidend boven de eindtoets, behalve wanneer de toetsscore hoger is dan verwacht: dan kan een basisschool het advies naar boven bijstellen. Daarmee is de eindtoets nu vooral een extra check om te controleren of de leerkracht het niveau van de leerling goed ingeschat heeft. Maar hoe is de eindtoets ontstaan en …
Een eindtoets is nog geen schooladvies
Corona heeft het afgelopen jaar voor veel moeilijkheden gezorgd, zowel bij basisscholen als het voortgezet onderwijs. Maar vooral kinderen in groep 8 die de overstap in 2021 gaan maken, en kinderen die dit schooljaar al naar de brugklas gingen, hebben het lastig. Basisscholen moeten leerlingen een weloverwogen advies geven over het juiste niveau voor het …
Tips voor toetsen op afstand
Voorlopig gebeurt alles vooral nog op afstand: het onderwijs en dus ook de toetsen. Maar hoe doe je dat, toetsen op afstand? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Op niveau blijven: hoe dan? Docenten zijn creatieve mensen. Maar zelfs de meest inventieve collega’s kunnen in deze tijd wel een extra …
3 tips om vooroordelen tegen te gaan
Iedereen heeft vooroordelen. Wat je in het verleden hebt geleerd, gezien en meegemaakt, beïnvloedt vandaag je beslissingen. Dat diepgewortelde, psychologische proces gaat onbewust en razendsnel. Veel vooroordelen zijn onschuldig en helpen om sneller keuzes te maken. Maar als je vooroordelen hebt over groepen mensen, dan bestaat het risico dat je ‘in hokjes gaat denken’. Onbedoeld …
Wet Eindtoetsing po: wat gaat er veranderen?
De overgang van naar het voortgezet onderwijs is voor ieder kind een belangrijk moment. Sinds 2014 kennen we de Wet Eindtoetsing po, waarin de eindtoets verplicht en het schooladvies leidend is. Scholen mogen daarbij uit eindtoetsen van verschillende aanbieders kiezen. Inmiddels hebben vier cohorten leerlingen deze overgang onder de nieuwe regelgeving gemaakt. De Wet Eindtoetsing …
PISA-score: dit is waarom Estland het zo goed doet
Op Europees niveau staat vijftienjarige leerlingen uit Estland op de eerste plek als het aankomt op lezen, natuurkunde en wiskunde. Wereldwijd gezien gaat het om respectievelijk de vijfde, de achtste en de vierde plek. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar het leesniveau van de leerlingen in het afgelopen jaar tot onder het gemiddelde daalde. In …
PISA-score: dit is waarom Estland het zo goed doet Read More »
Leesonderwijs in het po: hoe zit het ook alweer?
Uit de meest recente PISA-meting blijkt dat de leesvaardigheid in Nederland voor het eerst in drie jaar tijd significant onder het gemiddelde van de vijftien EU-landen is gedaald. Bijna een kwart van de 15-jarigen leest zó slecht dat ze zich niet kunnen redden als zelfstandig burger in de samenleving. Aanleiding om het leesonderwijs grondig aan …
Leesonderwijs in het po: hoe zit het ook alweer? Read More »
Zo maak je zinvol gebruik van ICT
Stel: de school heeft besloten om met een (nieuw) device te gaan werken. Aan jou de schone taak om daar iets zinvols mee te gaan doen. Na een ICT-cursus, vraag je je nog steeds af wat nu zinvol is om te gaan doen met dat nieuwe apparaat. Herkenbaar? Anna Steeneken beschrijft in dit artikel hoe …
Publicatie: hoe kies je de juiste (digitale) eindtoets?
In groep 8 maken alle leerlingen een eindtoets. Er zijn vijf toetsen waar scholen uit kunnen kiezen, waarvan er drie digitaal en adaptief zijn. Maar welke toets is nou de juiste voor jouw school? Om je daarover te informeren, ontwikkelde Kennisnet de publicatie Zo kies je voor de (digitale) eindtoets. Weet jij al voor welke …
Publicatie: hoe kies je de juiste (digitale) eindtoets? Read More »
Een toekomst zonder diploma’s?
Er is inmiddels weer werk in overvloed. Kortom: het gaat goed met de arbeidsmarkt. In sommige sectoren worden leerlingen al voor ze goed en wel een diploma op zak hebben van school geplukt. Hoe belangrijk is een diploma eigenlijk in een tijd dat jongeren makkelijk aan werk kunnen komen? OVM zoekt het voor je uit. …
Over toetsing in het primair onderwijs
Toetsing in het primair onderwijs blijft een actueel onderwerp. In de wet- en regelgeving staat aan welke minimale eisen een school moet voldoen, maar meestal niet hoe dat dan vervolgens moet. Er is dus ruimte om keuzes te maken die passen bij onze eigen visie op onderwijs en wat het beste is voor onze leerlingen. …
Aan de slag met learning analytics
Wie voor de klas staat, komt in aanraking met leerlingen die ieder hun eigen leerbehoeftes hebben. Met zoveel leerlingen in de klas is het best lastig onderwijs op maat te geven. Learning analytics helpen je om elke leerling een zo gepersonaliseerd mogelijk traject aan te bieden. Learning analytics is het analyseren van die data, met …
De 10 best gelezen artikelen van 2017
Met het einde van het jaar in zicht kunnen we er niet omheen: lijstjes! Of ja, een lijstje, want we houden het dit jaar bescheiden en zetten in één keer de tien best gelezen artikelen van het afgelopen jaar voor je op een rij. Welk artikel is jou bijgebleven? 1. Must read: interview Jelle Jolles …
Toetsen op sociaal-emotionele vaardigheden
Bij het vormen van een totaalbeeld over een kind, zijn niet alleen de studieresultaten van belang. Ook inzicht in de sociaal-emotionele ontwikkeling – hoe het kind omgaat met anderen en dealt met zijn eigen emoties – is essentieel. Leerkrachten met voldoende inzicht in de sociaal-emotionele ontwikkeling van hun leerlingen maken betere keuzes voor hen en …
Meten wat je wilt weten: stel de juiste vragen
Met een toets wil je de leerprestatie van een leerling meten. Je kunt het zien als een pijlstok die meet hoe het de leerling op dat moment ervoor staat. Maar hoe zorg je ervoor dat je met een toets meet wat je daadwerkelijk wilt weten? We geven je vier tips om sterke toetsvragen voor basisschoolleerlingen …
Haal jij alles uit je methode?
Heb je meer materialen nodig bij je methode van Malmberg? Ga dan naar Juf & Meester Extra. Daar vind je handige materialen zoals jaarplanningen, groepsplannen, tips van andere leerkrachten en andere handige documenten bij je methode.
Laatste onderwijsnieuws
Beleidsupdate: Programma Schoolmaaltijden
In Beleidsupdate lees je wat jij van het Haagse beleid in de klas gaat terugzien. Deze keer: gratis schoolmaaltijden in de klas.
Een schonere toekomst: lesmateriaal voor bewustwording bij jongeren
Hoe motiveer je leerlingen om zich in te zetten voor een groenere toekomst? Supporter van Schoon heeft een lespakket voor je samengesteld.
Boekentips september 2023
Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.
‘Gebruik literaire teksten in les Duits motiveert én verbetert leesvaardigheid’
Hoe krijg je die taallessen nou leuk en interessant voor jongeren? Wat dacht je van literaire teksten in je lessen?