Laatste onderwijsnieuws voor mbo
Column: De student die je niet snel vergeetÂ
Sam verdween – zoals veel studenten – na het eerste leerjaar van de opleiding, toch is hij een van de studenten die Docent Alisa niet snel vergeet.
Pesten in de lerarenkamer: dit doe je eraan
Een pestkop kan je leven als leerkracht flink zuur maken. Pesten kent vele vormen, en er is nauwelijks verschil tussen pestgedrag op de werkvloer en die op het schoolplein. Maar je hoeft als slachtoffer niet machteloos te staan. Heb jij last van het pestgedrag van een of meerdere collega’s? Dit doe je eraan. Dit artikel […]
Herexamenkandidaten begeleiden: focus en vertrouwen in vijf dagen
Effectieve herexamen begeleiding in 5 dagen: met focus, strategie en vertrouwen help je leerlingen van teleurstelling naar succes.
Onredelijke pubers in de klas? 8 tips om ermee om te gaan
Een puber in de klas die de boel ontregelt? Zo los je het op.
Boekentips Nederlands: Online
In een wereld waarin jongeren bijna voortdurend online zijn, speelt ook hun leesvoorkeur zich steeds vaker af in die digitale sfeer.
Slecht nieuws brengen? Zo doe je dat helder en menselijkÂ
Een stappenplan en praktische tips voor het voeren van een slechtnieuwsgesprek. Zo help je je leerlingen ook bij slecht nieuws écht verder.
Onderwijsnieuws: Val kabinet en digitale prentenboeken
Het onderwijsnieuws van deze week: PO-raad, VO-raad en MBO raad reageren op de val van het kabinet en impact digitale prentenboeken.
Column: Originele afsluiting van het schooljaar
Passie en een gezonde dosis eigenwijsheid kenmerken bijna alle onderwijsmensen. Maar één kenmerk steekt daar misschien wel bovenuit: de liefde voor eten.
Onderwijsnieuws: Sociale veiligheid en armoede
Het onderwijsnieuws van deze week: Sociale veiligheid op scholen en honderdduizenden basisscholieren presteren slechter door armoede en stress.
Boekentips Nederlands: Pride MonthÂ
Boeken zijn een krachtig middel om in juni stil te staan bij Pride Month en de viering van diversiteit, inclusiviteit, acceptatie en liefde.
Onderwijsnieuws: belang van leerkrachten in leesgedrag
Het onderwijsnieuws van deze week: Leerkrachten belangrijker voor leesgedrag dan ouders en een eindmusical met AI.
Boekentips Engels: ouder-kindrelatie
Merel en Lot tippen deze maand drie Engelse boeken met in de hoofdrol de ouder-kindrelatie.
Onderwijsnieuws: Gezonde snacks en vapende kinderen
Het onderwijsnieuws van deze week: Gezonde snackmuur verovert Zuid-Hollandse scholen en zorgen over vapende kinderen.
Column: Wat de nieuwe paus en de vape met elkaar gemeen hebben
‘Waarom doe je het eigenlijk?’ vraag ik haar. Ze haalt haar schouders op. ‘Soms is het alsof mijn hoofd dan even uit kan.’
Examenstress bij Generatie Z: wat jij als docent moet weten
Nu de examens voor de deur staan, neemt de spanning toe. Hoe gaan Gen Z’ers met stress om? En wat kun jij doen om ze te ondersteunen?
Column: Liefde voor het onderwijs gaat door de maag
Passie en een gezonde dosis eigenwijsheid kenmerken bijna alle onderwijsmensen. Maar één kenmerk steekt daar misschien wel bovenuit: de liefde voor eten.
Onderwijsnieuws: Cyberbeveiligingswet en subsidie
Het onderwijsnieuws van deze week: MBO Raad uit zorgen over Cyberbeveiligingswet en subsidie om statushouders te begeleiden naar leraarschap.
Onderwijsnieuws: Onderwijsregio’s en vrijwillig naar school
Het onderwijsnieuws van deze week: Staatssecretaris Paul schetst stand van zaken onderwijsregio’s en geen vakantie voor deze eindexamenleerlingen.
De Basisvaardigheden Battle is weer geweest: ‘Het is één groot feest’
Afgelopen maanden heeft op verschillende mbo-scholen door het land de Basisvaardigheden Battle weer plaatsgevonden!
Onderwijsnieuws: Nationale Mediatheek Trofee en bezuinigingen
Het onderwijsnieuws van deze week: Beste mediatheek van Nederland kijkt de kunst af van Netflix en scholen zeggen vertrouwen in herstelplan onderwijs op.
Nationaal Onderwijstalent Ingrid: AI verrijkt lesgeven
Hoe kunnen docenten AI inzetten om leerlingen niet alleen slimmer, maar ook kritischer te maken? Ingrid Kuiken won de titel ‘Nationaal Onderwijstalent 2024’.
Column: Lentekriebels!
Docent Ryan praat met zijn studenten over seks: ‘Ik heb geleerd dat er eigenlijk geen taboes zouden mogen bestaan voor toekomstige zorgprofessionals.’
Onderwijsnieuws: De Staat van het onderwijs en examenstunts
Het onderwijsnieuws van deze week: De Staat van het Onderwijs 2025 is gepubliceerd en examenstunts aan banden gelegd.
Boekentips Engels: slavernij
Merel en Lot staan stil bij een belangrijk onderwerp dat doorwerkt in alle generaties: slavernij. Ze delen drie Engelse boekentips.
Boekentips Nederlands: vrijheid
Komende maand vieren we 80 jaar vrijheid. Bij deze viering horen natuurlijk verhalen die ons eraan herinneren hoe waardevol onze vrijheid is.
Onderwijsnieuws: AI-gebruik in schoolopdrachten en tekortsectoren mbo
Het onderwijsnieuws van deze week: Scholen passen opdrachten aan om AI-gebruik tegen te gaan en vrije studiekeuze mbo essentieel.
Leerling verliefd op AI? Wat docenten moeten weten over chatbots
Jongeren kunnen verliefd kunnen worden op AI via apps en chatbots. Begrijp de impact van virtuele vriendschappen op de belevingswereld van je leerlingen.
Taalles op het mbo: van vak naar vaardigheid
Hoe gebruik je taal in gesprek of wanneer je een contract doorleest? Verschuif de focus naar het belang van taal in het dagelijks leven.
Onderwijsnieuws: Longarts voor de klas en militaire oefening op school
Het onderwijsnieuws van deze week: In Tiel wordt een longarts onderdeel van het anti-rookvoorlichtingsteam en oefening mariniers op middelbare school.
Terugblik Nationaal Congres Basisvaardigheden
Op 12 maart vond het Nationaal Congres Basisvaardigheden plaats. Bekijk hier de aftermovie en leer meer over basisvaardigheden.