Home » Boekentips Engels juli

Boekentips Engels juli

Omslagen van de drie Engelse boeken die besproken worden

Met de vakantie in het vooruitzicht staan Lot en Merel te popelen om je Engelse boekentips te geven waarmee jij je in zomerse sferen zal wanen en leerlingen kunt inspireren. Van een Britse graphic novel tot historische roman, voor ieder wat wils om te lezen vanaf je luie ligstoel of vanaf het strand in het buitenland. De boekentips zijn voor verschillende niveaus en leeftijden.


A Scatter of Light – 15+

Malinda Lo
Uitgeverij Coronet Books
Publicatiejaar: 2022

Voor liefhebbers van auteurs als Nic Stone, Angie Thomas en natuurlijk het boek Last night at the Telegraph Club.

Omslag A Scatter of Light

A Scatter of Light is het nieuwste boek van schrijfster Malinda Lo, die ontzettend veel online en offline wordt geprezen voor haar boeken. Haar boek Last Night at the Telegraph Club heeft veel aandacht gekregen van jongeren via TikTok. Het is ook genomineerd voor verschillende prijzen, waaronder de National Book Award en het Beste Boek voor Jongeren 2024. Deze historische roman heeft belangrijke, weinig besproken thema’s (Red Scare) verweven met Young Adult fictie en de Chinese cultuur.

A Scatter of Light speelt zich af in het heden, maar blikt ook terug op de hoofdpersonen van Last night at the Telegraph Club. Het boek is echter geheel op zichzelf te lezen en gaat over de zomervakantie van de zeventienjarige Aria Tang West. In deze coming-of-age roman mag de Aziatisch-Amerikaanse Aria niet met haar vriendinnen op vakantie doordat haar naaktfoto’s zijn gelekt. Ze moet de zomer spenderen bij haar oma, die kunstenares is, en haar een nieuwe blik geeft op kunst en het leven. Aria heeft nu eindelijk de tijd om zichzelf echt te ontdekken, en wordt verliefd op de lesbische Steph, die al een relatie heeft. Naast de herkenbare passages voor leeftijdsgenoten wordt er ook aandacht besteed aan onder andere de legalisatie van homohuwelijken en het ontwikkelen van je zelfbeeld. Het is een prachtig geschreven, maar toch triest verhaal dat aansluit bij de belevingswereld van hedendaagse jongeren. Aan het einde van het boek zijn discussievragen verwerkt, die het makkelijk maken het boek te bespreken in de les.


Homebody
12-15 jaar

Theo Parish 
Uitgeverij MacMillan
Publicatiejaar: 2024

Voor de fans van Heartstopper, The prince and the dressmaker en Bloom.

Omslag Homebody

Deze graphic novel is geïnspireerd op Theo Parish’ eigen leven en combineert prachtige, informatieve passages over non-binair en trans zijn met diens eigen levensverhaal en reis naar het vinden van henzelf tot op de dag van vandaag. Het begint bij diens opvoeding, hoe die een ontzettend liefdevol gezin had en al snel de vrijheid voelde uit de kast te komen als lesbienne, maar dat dat toch niet helemaal juist voelde. Gaandeweg het boek, en Theo’s leven, ontdekt die het bestaan en betekenis van allerlei queer-uitingen en vindt die een plekje in de wereld. Hierbij worden veel verwijzingen gemaakt in metaforen: ‘Denk bijvoorbeeld aan het wonen in een huis, maar dat het al gemeubileerd is door een ander, wel een likje verf kan gebruiken en het niet helemaal als “jouw” huis voelt. Ditzelfde kan dus gelden voor je lichaam.

Het boek leest ontzettend lekker weg door het hippe en laagdrempelige Engelse taalgebruik, dat ondersteund wordt door de vele humoristische tekeningen. Hoewel het zich afspeelt in het vaak koudere Groot-Brittannië, is het hierdoor perfect te lezen als tussendoortje in de zon. Het verhaal zal niet alleen veel leerlingen kunnen vermaken, maar ook gevoelens kunnen opwekken van herkenning en acceptatie. Een boek om nog vele uren over na te praten, dat vele malen diepgaander is dan een ‘gewoon’ stripverhaal. Het boek is tevens geschikt om te bespreken bij maatschappijleer, levensbeschouwing en burgerschap. Bijvoorbeeld met behulp van de video over de totstandkoming van het boek.   


The Fountains of Silence – 15+

Ruta Sepetys 
Uitgeverij Penguin Books
Publicatiejaar: 2020

Dit boek is voor jongeren die graag historische fictie lezen. Ook liefhebbers van romantiek zullen genieten van dit boek.

Omslag The Fountains of Silence

‘Estamos más guapas con la boca cerrada’
‘We are prettier with our mouths shut’

Tijdens de dictatuur van generaal Franco was dit voor Spaanse meisjes en (jonge) vrouwen een belangrijke lijfspreuk.

1957: In het naoorlogse Spanje leeft de bevolking onder het regime van Generaal Francisco Franco. Er heerst angst in de straten, tegenstand wordt de kop ingedrukt door de Guardia Civil en iedereen leeft met geheimen en nare herinneringen. Daniel, zoon van een rijke Texaanse oliebaas, komt met al zijn Amerikaanse naïviteit naar Madrid voor een zorgeloze vakantie. Zijn moeder is geboren in Spanje dus hij spreekt goed Spaans, maar verder weet hij eigenlijk helemaal niks over de situatie in het land. Al gauw maakt hij kennis met Ana, zij werkt in het chique hotel waar Daniel verblijft. Door Ana leert Daniel wat er speelt in de straten van Madrid en in de rest van het land. De enorme tegenstellingen tussen arm en rijk en tussen voor- en tegenstanders van Franco worden steeds duidelijker, ook omdat Daniel graag fotografeert. Al in het begin van het boek legt hij per ongeluk een van de grootste misdaden van het regime vast met zijn camera. Hij heeft hier zelf nog geen weet van maar later in het boek zal duidelijk worden wat hij precies heeft gefotografeerd.

Het boek is vakoverstijgend in te zetten bij bijvoorbeeld geschiedenis. Ruta Sepetys won in 2021 de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren met haar boek Stilte heeft een eigen stem.


Merel Kuitert (26) is bibliothecaris en mag zich de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2023 noemen. Naast haar werk in de bibliotheek is ze vooral bezig met haar (boeken)blog, haar eigen bedrijf waarmee ze boek- en bierproeverijen organiseert én natuurlijk met het lezen van een heleboel boeken! Haar voorkeur? Jeugdboeken, Young Adult en thrillers.

Hi! Ik ben Lot en ik ben dol op Engelse literatuur, boekwinkels en bibliotheken. Na mijn studie Engelse taal en cultuur in Nijmegen heb ik met heel veel plezier Engels gegeven in het voortgezet onderwijs. Vorig jaar ben ik gaan werken bij de Bibliotheek Eindhoven zodat ik mij nog meer kan inzetten om jongeren te laten genieten van het lezen van boeken.

Laatste onderwijsnieuws

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.