Onderwijs van Morgen
Thema
Kunstmatige intelligentie (AI)

Alles over AI in het basisonderwijs
AI in het onderwijs biedt een fascinerende blik op hoe kunstmatige intelligentie (AI) de manier waarop we leren en lesgeven verandert. Deze technologie wordt steeds vaker toegepast om onderwijsprocessen te verbeteren, van gepersonaliseerd leren tot geautomatiseerde administratieve taken.
In deze verzameling artikelen lees je hoe AI de leerervaring verrijkt, studenten ondersteunt en docenten ontlast. Ontdek ook de ethische vraagstukken en de uitdagingen van het implementeren van kunstmatige intelligentie in de klas. Duik in de wereld van AI en leer hoe deze innovatieve technologie de toekomst van het onderwijs vormgeeft.
Onderwijsnieuws: AI-gebruik in schoolopdrachten en tekortsectoren mbo
Het onderwijsnieuws van deze week: Scholen passen opdrachten aan om AI-gebruik tegen te gaan en vrije studiekeuze mbo essentieel.
Onderwijsnieuws: Kinderrechten en bezuiniging onderwijs op losse schroeven
Het onderwijsnieuws van deze week: Meeste jongeren kennen hun rechten niet en megabezuiniging onderwijs op losse schroeven.
Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat
Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!
Misbruik van AI tegengaan? Waarom detectietools niet het antwoord zijn
AI-detectietools kunnen je vertellen of studenten een tekst zelf geschreven hebben. Maar is het wel zo verstandig om ze te gebruiken?
Pesten door collega’s op school: niet zo anders dan bij kinderen
Helaas komt pesten onder collega’s op school ook voor en verschilt dat opvallend weinig van het pesten onder kinderen.
AI in het onderwijs: tijd om vrienden te worden
Staat AI in het onderwijs voor ‘Administratieve Intelligentie’ of toch voor ‘Artificial Instructor’ en moet je vrezen voor je baan?
Van kleitabletten tot iPads: hoe technologie het leren verandert
Sommige technologieën zijn ondersteunend, andere revolutionair. Kijk mee hoe technologische ontwikkelingen het onderwijs veranderen.
Onderwijsnieuws: Online haat en poepen op school
Het onderwijsnieuws van deze week: De impact van haat op socials en de helft van de leerlingen poept niet of bijna nooit op school.
Meester Jeroen: ‘Programmeren is niet anders dan een taal leren’
Programmeren alleen geschikt voor pluskinderen? ‘Zeker niet!’ zegt Jeroen Flantua, zzp-leerkracht Programmeren in de Klas.
ChatGPT verbannen uit de klas? Zet het in als leermiddel!
Is ChatGPT een gevaar voor het ‘zelf nadenken’ en de creativiteit van leerlingen? Of kan je het juist inzetten als leermiddel? Dat zochten we voor je uit!
Hoeveel robots staan er in 2035 voor de klas?
Voorspelde jij in 2005 dat leerlingen in 2020 rekensommen zouden maken op een Chromebook? Of Engels leren op een iPad, op een niveau dat zich dankzij kunstmatige intelligentie automatisch aanpast? En spoel nu nog eens vijftien jaar vooruit. Welke technologieën zijn er in 2035 in jouw klas beschikbaar? Wat denk je, worden docenten vervangen of […]
Kunstmatige intelligentie in het onderwijs
Kunstmatige intelligentie wint langzaam maar gestaag aan terrein in het onderwijs. Op veel scholen is het inmiddels al gemeengoed dat algoritmes en geautomatiseerde modellen het leerproces van de leerling tot in detail in kaart brengen. En als we de kenners moeten geloven, is het slechts een kwestie van tijd voordat onderwijsrobots een structurelere rol gaan […]
Dit kan Internet of Things betekenen voor het onderwijs
Apparaten die verbonden zijn met internet, onderling informatie uitwisselen en deze gegevens analyseren. Dat is het Internet of Things (IoT). Meetapparatuur en sensoren genereren eindeloos veel informatie, die vervolgens kan worden ingezet om de onderwijspraktijk te optimaliseren. Hoe? Dat lees je in dit artikel. Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet. Niet alleen je […]
Laatste onderwijsnieuws
Onderwijsnieuws: De Staat van het onderwijs en examenstunts
Het onderwijsnieuws van deze week: De Staat van het Onderwijs 2025 is gepubliceerd en examenstunts aan banden gelegd.
Boekentips Engels: slavernij
Merel en Lot staan stil bij een belangrijk onderwerp dat doorwerkt in alle generaties: slavernij. Ze delen drie Engelse boekentips.
Beleid door de jaren heen: de schoolstrijd
Weet jij wat er in artikel 23 van de Grondwet staat? Het resultaat van de schoolstrijd!
Boekentips Nederlands: vrijheid
Komende maand vieren we 80 jaar vrijheid. Bij deze viering horen natuurlijk verhalen die ons eraan herinneren hoe waardevol onze vrijheid is.