Home » Onderwijsnieuws: belang van leerkrachten in leesgedrag

Onderwijsnieuws: belang van leerkrachten in leesgedrag

Een docent lees zijn klas voor uit een boek

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Leerkrachten belangrijker voor leesgedrag dan ouders 

De leesopvoeding van ouders en docenten houdt verband met het leesgedrag van jongeren en jongvolwassenen tot 23 jaar. Leraren sorteren in deze levensfase echter een sterkere invloed dan ouders. Dit komt waarschijnlijk doordat leerlingen veel fictie moeten lezen voor school. Dat is met name het geval op de havo en het vwo, waar leerlingen dan ook vaker fictie lezen dan op het vmbo. Alle middelbare leerlingen profiteren in dezelfde mate van het lees- en literatuuronderwijs.

Extra geld om taal- en rekenachterstanden mbo’ers weg te werken

Het kabinet trekt de komende twee studiejaren 47,2 miljoen euro extra uit om de basisvaardigheden van beginnende mbo-studenten te verbeteren. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Bruins dat veel mbo’ers ‘worstelen’ met taal, rekenen en burgerschap.

Rekenkamer: heeft die 2,5 miljard euro voor het lerarentekort iets opgeleverd?

Het ministerie van Onderwijs gaf vorig jaar zo’n 2,5 miljard euro uit aan het terugdringen van het lerarentekort. Maar of dat geld ook voor extra leraren heeft gezorgd ‘is niet altijd navolgbaar’, zei de Algemene Rekenkamer.

De eerste cultuurcoördinatoren in het mbo gecertificeerd

Vanaf nu zijn er gecertificeerde cultuurcoördinatoren actief in het mbo. In de Proeftuin CCMBO werkten het ROC van Amsterdam en Flevoland en het Mediacollege Amsterdam samen met Mocca, Plein C en LKCA aan het versterken van cultuureducatie in Noord-Holland. Met de ervaringen uit deze Proeftuin wordt in 2025 gewerkt aan een landelijke CCMBO-training.

Educatieprogramma Nederlands Film Festival2025 bekend!

Kinderen en jongeren ervaren steeds meer druk door huiswerk en school. Volgens Anita Kraak van het NJi is die prestatiedruk een symptoom van de huidige samenleving. ‘De balans is zoek. We moeten het idee dat alles maakbaar is loslaten en accepteren dat de toekomst ook onzeker is.’

Best bouwt basisschool van populieren uit het dorp zelf

De kinderen op basisschool Op ‘t Erf in Best krijgen sinds deze maand les in een gebouw dat voor het overgrote deel is opgetrokken uit hout. Daarvoor zijn in totaal 107 populieren gebruikt uit het dorp zelf.

Houten schoolgebouwen zijn niet helemaal nieuw in Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog werden in sneltreintempo 115 houten scholen neergezet om het nijpend tekort aan gebouwen voor lager onderwijs op te lossen. Maar dan nog is het schoolgebouw in Best iets bijzonders, omdat gebruik is gemaakt van populieren die tot september 2023 een paar honderd meter verderop stonden.

Deze groep 8 maakte hun eindmusical met AI

Een school in Woudenberg heeft iets slims bedacht voor hun eindmusical. Ze hebben de musical gemaakt met hulp van AI. Ze vroegen AI eerst om 10 originele ideeën voor het verhaal te bedenken. En daarna kon AI ook helpen met de liedjes schrijven en zelfs met het decor.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Nederlands juni

Boekentips Nederlands: Online

In een wereld waarin jongeren bijna voortdurend online zijn, speelt ook hun leesvoorkeur zich steeds vaker af in die digitale sfeer.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.