PO, VO en MBO Kunstmatige intelligentie in het onderwijs

Kunstmatige intelligentie in het onderwijs
K

Kunstmatige intelligentie wint langzaam maar gestaag aan terrein in het onderwijs. Op veel scholen is het inmiddels al gemeengoed dat algoritmes en geautomatiseerde modellen het leerproces van de leerling tot in detail in kaart brengen. En als we de kenners moeten geloven, is het slechts een kwestie van tijd voordat onderwijsrobots een structurelere rol gaan innemen in de klas.

Het klinkt dus misschien een beetje als een ver van je bed show, maar dat is het niet. Ontwikkelaars van adaptief lesmateriaal, waarmee leerlingen meer op hun eigen manier en in hun eigen tempo leren, maken bijvoorbeeld al volop gebruik van AI. Volgens Technologiekompas 2019-2020 is het – gelet op de doelen en ambities binnen het onderwijs – de komende jaren zelfs een van de belangrijke ontwikkelingen. Maar niet
iedereen is enthousiast. Een veelgehoord tegengeluid is dat dergelijke ontwikkelingen het onderwijs in toenemende mate zou dehumaniseren.

Menselijk streven

Aan de andere ligt aan de basis van al die algoritmes en modellen wel degelijk een menselijk streven, namelijk: zo goed mogelijk onderwijs voor ieder kind. Volgens Laurie Forcier, voormalig manager van het Global Thought Leadership-programma van Pearson ED, hoeven we ons er om die reden ook geen zorgen te maken. Forcier zet vijf interessante feiten op een rij die je laten zien dat kunstmatige intelligentie geen kwestie is van goed of fout, maar een kwestie van hoe je er als docent of onderwijsprofessional gebruik van maakt – en soms bewust ook niet.

Intelligente leersystemen

Zo onderschrijft Forcier dat een-op-een-les een van de meest effectieve en waardevolle manieren van leren is. Maar: helaas is er niet voor iedere leerling een leraar. Kunstmatige intelligentie kan hierbij een uitkomst zijn. Intelligente leersystemen zijn erop gericht onmiddellijke en aangepaste instructie of feedback aan leerlingen te geven. Dergelijke leerervaringen worden als het ware gesimuleerd. Een belangrijk element hierbij is vaak dat de leerling tot op zekere hoogte eigenaar wordt van het leerproces. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van zelfreguleringsvaardigheden zoals verantwoordelijk nemen, plannen en organiseren, reflecteren en omgaan met feedback. Interessant, maar welke rol neem je als docent dan aan?

Lees het volledige artikel Five things you should know about AI and learning van Forcier.

Hoe kijk jij aan tegen kunstmatige intelligentie in het onderwijs? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

11 gewoontes van succesvolle leraren

Wat is het geheim van een succesvolle leraar en hoe word je er zelf een? Met deze 11 gewoontes kom je volgens leerkracht Carrie...