Home » Andere Tijden special over het vmbo: Miljonairs van de toekomst 

Andere Tijden special over het vmbo: Miljonairs van de toekomst 

Een leerling-metselaar uit 1950

In de special ‘Miljonairs van de toekomst’ belicht het televisieprogramma Andere Tijden de geschiedenis van het beroepsonderwijs: de oude ambachtsschool, de LTS en het vmbo. Hoe vanzelfsprekend was het ooit om een praktische opleiding te volgen? Wat is er van die leerlingen terechtgekomen? En wat is er in de loop der tijd in dit onderwijs veranderd?

Beeld: Nationaal Onderwijsmuseum

Het vmbo bestaat 25 jaar. Maar het jubileum is niet per se reden tot grote vreugde; het schooltype kampt met een imagoprobleem. De opleiding geldt voor veel mensen als ‘minderwaardig’, ouders en kinderen mikken liever op ander zogenaamd ‘hoger’ onderwijs. Terwijl de maatschappij nu juist staat te springen om praktisch opgeleide vakmensen.

Oud-bestuursvoorzitter van ROC Eindhoven Wim Metsemakers: ‘Dit gaan we dus krijgen: de strijd om de vakman. Je kunt wel de mooiste dingen tekenen in de tekenkamer met slimmeriken, maar als het niet te maken is, hou maar op. Vaklieden worden de miljonairs van de toekomst.’

‘Miljonairs van de toekomst’ is een Andere Tijden special met veel historisch archiefmateriaal over hoe het beroepsonderwijs veranderde en hoe de toekomst ervan er mogelijk uitziet.

Uitzending

Miljonairs van de toekomst is vrijdag 26 april om 22.15 uur te zien op NPO 2.

Eerder maakte Andere Tijden een aflevering over de kostschool bij de paters en de moedermavo.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.