Home » 700 kinderen zijn voor 1 dag de Baas van Morgen

700 kinderen zijn voor 1 dag de Baas van Morgen

Op 6 juni 2024 nemen meer dan 700 kinderen door heel Nederland plaats in de directiestoel tijdens de tiende editie van JINC Baas van Morgen. JINC zet zich al twintig jaar in voor gelijke kansen voor alle kinderen en biedt met dit initiatief jongeren uit verschillende achtergronden de unieke kans om voor een dag de leiding te nemen in het Nederlandse bedrijfsleven.

Op 20 locaties door het hele land vinden ontbijtsessies plaats, waarna de leerlingen zullen ervaren hoe het is om een onderneming te leiden. De jonge deelnemers, afkomstig uit zowel het basis- als voortgezet onderwijs, staat een spannende dag te wachten. Nadat ze meestal door de ‘Baas van Vandaag’ zelf met de bedrijfsauto zijn opgehaald, mogen ze even echt aan de top staan. Hierbij zien ze van binnenuit hoe een bedrijf, gemeente, nieuwsmedium of culturele instelling functioneert. Dit geeft de Bazen van Morgen een flinke boost in zelfvertrouwen, een groter netwerk en meer kennis van de arbeidsmarkt.

Dit geeft de Bazen van Morgen een flinke boost in zelfvertrouwen, een groter netwerk en meer kennis van de arbeidsmarkt.

Vraagstuk en Thema’s

Deelnemende jongeren zien niet alleen hoe het er bij een bedrijf aan toe gaat. Naast rondleidingen en ontmoetingen met medewerkers, geven ze de bedrijven ook advies over een onderwerp waaraan ze hebben gewerkt. Bijvoorbeeld: ‘Hoe kunnen we onze werkomgeving leuker en inspirerender maken, zodat werknemers meer plezier in hun werk hebben?’ of ‘Hoe trekken we jong talent aan?’ De leerlingen hebben aangegeven vooral de volgende thema’s te willen behandelen als zij nu de baas zouden zijn: gezondheid, kansengelijkheid, bestaanszekerheid en sociale media.

Zelfvertrouwen

Het evenement heeft in voorgaande jaren al grote successen geboekt. Daniel Roos, algemeen directeur van JINC, zegt: ‘We laten heel Nederland zien hoe belangrijk het is om te investeren in al het talent van de toekomst. Het brengt verschillende werelden bij elkaar en stimuleert nieuwe perspectieven. JINC Baas van Morgen vergroot, net als de JINC-projecten uit de leerlijn, de leefwereld van kinderen, evenals hun zelfvertrouwen en zelfbeeld.’

De ‘Baas van Morgen’ bij Malmberg denkt mee over lesmateriaal.

Malmberg en JINC

Ook Malmberg doet als partner van JINC mee en zal de ‘Baas van Vandaag’ algemeen directeur John Nouwens vervangen. De baas zal na het gezamenlijk ontbijt en de rondleiding aansluiten bij een overleg van methodeontwikkelaars om mee te denken over het motiveren van leerlingen in lesmateriaal en onder andere meebeslissen over de nieuwe cover van Klinkers en meedenken met de methode Staal. Medewerkers van Malmberg ondersteunen projecten van JINC ook door vrijwilligerswerk te doen op scholen, zoals gastlessen over digitale vaardigheden, sollicitatietrainingen en loopbaanbegeleiding.

Over JINC

JINC strijdt al 20 jaar met inmiddels ruim 200 medewerkers en 6.000 vrijwilligers, bijna 700 partners en ruim 500 scholen voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Om dat te bereiken, helpen we kinderen van 8-16 jaar in 30 stedelijke gebieden met sociaaleconomische achterstand aan een betere start op de arbeidsmarkt. In 2023 bereikte JINC 84.000 leerlingen en sinds de oprichting in 2003 in totaal 600.000. Via het JINC-programma maken ze kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Onafhankelijk onderzoek van SEOR (2022) toont aan: ‘JINC is maatschappelijk waardevol; de persoonlijke veerkracht van jongeren neemt toe en JINC-projecten hebben een positieve impact op (studie- en loopbaan) keuzegedrag.’ JINC is een non-profitorganisatie en wordt grotendeels gefinancierd door het bedrijfsleven.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.