Home » Groenere mbo-scholen: studenten komen zelf in actie met Trees voor Schools

Groenere mbo-scholen: studenten komen zelf in actie met Trees voor Schools

Drie studenten planten een boom op een schoolterrein

Mbo-scholen kunnen nu hun terrein vergroenen met Trees for Schools, een innovatief programma waarbij studenten zelf de handen uit de mouwen steken voor een groenere omgeving. Dit initiatief, opgezet door stichting Trees for All, biedt financiële en praktische ondersteuning aan scholen die hun schoolterrein willen vergroenen. ‘Met Trees for Schools willen we de scholen zoveel mogelijk ontzorgen door ze financiële en inhoudelijke ondersteuning te bieden. Zo kunnen we de ideeën van de studenten daadwerkelijk realiseren.’

Beeld: Trees for All.

Met Trees for Schools wil stichting Trees for All meer mbo-studenten bewust maken van het belang van bomen. Binnen het programma komen studenten daarom zelf in actie voor een groene leefomgeving. Elke school krijgt tien klimaatlessen aangeboden, verzorgd door jongeren van De Jonge Klimaatbeweging, waarin studenten meer leren over klimaatverandering en de rol van bomen daarbij.

Samenwerken met een landschapsarchitect

Met Trees for Schools worden mbo-studenten aangemoedigd om zelf in actie te komen voor een groenere leefomgeving. Het programma omvat tien klimaatlessen en biedt studenten de kans om deel te nemen aan het Trees for Schools-projectteam. In dit team werkt een groep studenten samen met een landschapsarchitect aan een groen ontwerp voor hun schoolterrein, dat ze vervolgens zelf realiseren door bomen en struiken te planten. Daarbij wordt de school ondersteund door een groenaannemer en Trees for All zelf. Het programma Trees for Schools is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage die Trees for All heeft ontvangen van de Nationale Postcode Loterij.  

Simone Groenendijk, directeur van Trees for All, benadrukt het belang van deze betrokkenheid van jongeren bij het creëren van een groenere toekomst: ‘Op deze manier ervaren studenten dat ze zelf van betekenis kunnen zijn voor een beter klimaat en een groene leefomgeving. Ontzettend belangrijk, want de jongeren van nu zijn de bosbeschermers van de toekomst.’

Aanmelden

In september 2023 startte een succesvolle pilot op drie mbo-scholen in Amsterdam, Tilburg en Groningen. Vanaf september 2024 kunnen tien nieuwe scholen meedoen met Trees for Schools. Geïnteresseerde mbo-scholen kunnen zich aanmelden via de website van Trees for All.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.