Home » Onderwijsnieuws: schoolboeken duurder en meer buitenspelen

Onderwijsnieuws: schoolboeken duurder en meer buitenspelen

Een jongetje balanceert op een balk in een park

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Studie- en schoolboeken worden duurder door hogere btw

De voorgenomen btw-verhoging op boeken van de aankomende coalitie zorgt voor onrust bij onderwijsinstellingen. De verhoging geldt namelijk ook voor school- en studieboeken, blijkt uit een rondgang langs de beoogde coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB.

‘Derde van jongeren vindt dictator geen probleem’

In Europa mochten vorige week ruim 370 miljoen mensen gaan stemmen voor het Europees Parlement. Maar bij jonge mensen lijkt het vertrouwen in de democratie beperkt te zijn. verslaggever Saskia Dekkers sprak met jonge kiezers uit België en Nederland.

Het klasje van meester Mart telt 15 nationaliteiten: ‘Niet alle kinderen krijgen eten mee naar school’

Ga er maar aan staan, lesgeven aan een klas met 25 kinderen uit 15 verschillende landen. Van Portugal tot Vietnam en alles daar tussenin. De meeste leerkrachten zouden er niet aan moeten dénken. Maar zij-instromer Mart de Kroo fixt het, met het grootst mogelijke gemak. Een portret van groep 6 van basisschool Het Vlot in Vlissingen, met de hele wereld in één lokaal.

Nu ook islamitische middelbare scholen in Brabant, landelijk staat de teller straks op acht

Vanaf 2026, misschien zelfs al 2025, kunnen leerlingen ook in Brabant islamitisch voortgezet onderwijs volgen. Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul (VVD) heeft maandag initiatieven voor islamitische middelbare scholen in Eindhoven en Tilburg goedgekeurd. Met het veelbesproken Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum, het Avicenna in Rotterdam en vier eerder geaccordeerde initiatieven, verviervoudigt zo het aantal islamitische middelbare scholen de komende jaren tot acht.

Leerlingen lopen vast in het vmbo na een ruimhartig schooladvies, zo zien ze op deze praktijkschool

Meer scholieren kiezen na een ruimhartig schooladvies voor een hoger onderwijsniveau, stellen middelbare scholen. Praktijkschool HPC Centrum in Rotterdam ziet ze daar vastlopen, met een geknakt zelfvertrouwen als gevolg.

Meer meldingen van veiligheidsincidenten op middelbare scholen in eerste vier maanden van dit jaar

Op middelbare scholen in Nederland zijn meer veiligheidsincidenten gemeld dan voorgaande jaren. Het gaat om 370 signalen die zijn binnengekomen bij de Onderwijsinspectie tijdens de eerste vier maanden van 2024. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van de inspectie.

Meer leraren met een tijdelijk contract

Het aantal leraren in het voortgezet onderwijs met een vaste aanstelling is opnieuw gedaald. Bijna een kwart van de 77.000 leraren heeft nu een tijdelijk contract. Het ministerie van Onderwijs wil juist dat leraren sneller een vaste baan krijgen. Op die manier zou voorkomen kunnen worden dat leraren afhaken.

Waarom risicovol buitenspelen goed is voor kinderen – en hoe je ouders zover krijgt

Veel kinderen spelen te weinig buiten en áls ze buitenspelen, houden ouders of omwonenden vaak angstvallig in de gaten of het wel goed gaat allemaal. ‘Risicovol spelen’ is een stuk leerzamer, zeggen deskundigen. ‘En ja, soms vallen kinderen zich een buil.’

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.