Home » Mentale klachten: ‘Het is oké dat het soms even niet gaat’

Mentale klachten: ‘Het is oké dat het soms even niet gaat’

Een kubus met een lachend gezichtje en een verdrietig gezichtje

Van 3 tot en met 8 juni vindt de nationale Week van de Mentale Gezondheid plaats. Deze week staat in het teken van de psychische problemen waar ruim 4 op de 10 Nederlanders eens mee te maken krijgen, maar het draait eigenlijk nog meer om de oplossing. De activiteiten richten zich op het naar elkaar omkijken en oog hebben voor onze eigen mentale gezondheid en die van een ander. Columnist van Onderwijs van Morgen Ryan Smulders deelt zijn persoonlijke ervaring met mentale klachten in de podcast Het Lied van je Leven.

Voor een studieopdracht op de opleiding Fontys Journalistiek moesten studenten iets produceren waarmee andere klasgenoten aangezet werden tot kritisch en creatief denken. Anne, Jurre en Cas deelden een passie voor muziek, en al snel werd de het idee voor de podcast geboren. Iedere aflevering staat één gast met één nummer centraal; het lied van zijn of haar leven. ‘We gaan aan de hand van muziek het gesprek aan over moeilijk bespreekbare onderwerpen, ten behoeve van de mentale gezondheid van jongeren. Praten over muziek kan namelijk ook helpen om open te zijn over je emoties.’

Jezelf verliezen en weer vinden

Ryan werkt als docent maatschappijleer in het mbo en is columnist voor Onderwijs van Morgen. Hij weet als geen ander dat een goede mentale gezondheid niet vanzelfsprekend is. In de podcast deelt hij zijn verhaal aan de hand van het nummer I had it all and let it go van Benjamin Ingrosso. ‘Het nummer omschrijft het gevoel van de tijd waarin ik met mentale klachten te maken kreeg. Hij zingt over dat hij alles had en ook weer alles verliest, en zo voelt dat voor mij ook. Dat je jezelf helemaal kan verliezen als je zo gevangen zit in je hoofd.’

Het was een tijd waarin Ryan net werkte als docent, hij was vrij actief op social media en wilde het voor iedereen goed doen, tot het op een dag gewoon niet meer ging. ‘Ik heb voor mijn gevoel wel 20 minuten vanuit het niets zitten huilen op de bank.’

In de podcast praat Ryan met host Anne over de gevolgen van mentale klachten, grenzen aangeven, jezelf opnieuw ontdekken en de stap naar hulp. Beluister het gesprek hieronder of op Spotify.

Verder lezen op Onderwijs van Morgen

Ook de mentale gezondheid van jongeren is een veel besproken onderwerp. Deze artikelen schreven we daar eerder over.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.