Home » Luistertip: De Jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Hij stond met ezelsoren op in de hoek en werd onder aanvoering van de juf door de hele klas uitgejouwd met ‘sliep uit’. Hij werd een hele middag, met vijftig klasgenoten, voor straf in de zon gezet en werd mét, en zonder, liniaal geslagen. En zaten er nou echt vijf Jossen in de klas? Het zijn herinneringen van radiomaker Jan Maarten Deurvorst. In de documentaire De jongensschool onderzoekt hij of het allemaal werkelijk zo erg was.

Terug in de tijd

Jan Maarten Deurvorst zat eind jaren zestig op een van de laatste jongensscholen van ons land, de St. Josefschool in het dorp Beneden Leeuwen. Aan zijn tijd op deze school koestert Jan Maarten vage, veelal nare, herinneringen. In de radiodocumentaire ‘de jongensschool’ onderzoekt Deurvorst die herinneringen. Was het inderdaad zo erg of zijn de herinneringen in vijftig jaar verdraaid, verkleurd en vervormd geraakt? En wat was zijn eigen rol daarin: was hij zelf een enorme etterbak of werd hij juist gepest? Zijn ouders halen hem uiteindelijk van school. Waarom deden niet meer ouders hun beklag?  

In de documentaire legt Deurvorst zijn eigen herinneringen en die van zijn klasgenoten voor aan psycholoog Steven Pont. Die laat zijn licht schijnen over de betrouwbaarheid ervan en de invloed van deze gebeurtenissen op het verloop van de levens van de hoofdrolspelers.

Verder luisteren

De jongensschool is ook te beluisteren op de website van DOCS of in je favoriete podcastapp. Beluister hier ook de eerdere documentaire podcasts zoals:

#168 – Strijder
Tiener Sea is gestopt met school en worstelt met de vraag wat ze wil worden. Strijder biedt een inkijk in de belevingswereld van jongeren, die te maken hebben met actuele uitdagingen zoals armoede, gebroken gezinnen, messengeweld en drugs.

#120 – Het pleintje
Sammie Sedano is opgegroeid in de Rotterdamse volksbuurt ‘t Oude Noorden. Tijdens zijn jeugd bracht hij veel tijd door op het plein achter het huis van zijn ouders. Sedano vindt het jammer dat de jongeren op het plein vaak in een negatief daglicht staan, terwijl er veel meer gebeurt dan doelloos rondhangen.

#106 – De bange scholier
De middelbare school is voor schrijver Daan Heerma van Voss de plek waar hij voor het eerst te maken krijgt met paniekaanvallen. En hij is niet de enige, getuige de vele berichten over jongeren die kampen met angst en somberte.

DOCS is de podcast voor audiodocumentaires van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Host Mina Etemad presenteert iedere week een bijzonder verhaal.

Laatste onderwijsnieuws

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.