Home » Onderwijsnieuws: bovenbouw-pabo en leerplicht

Onderwijsnieuws: bovenbouw-pabo en leerplicht

Een mannelijke leerkracht legt iets uit aan een bovenbouw leerling

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

70.000 kinderen in Nederland gaan ondanks leerplicht niet naar school: hoe kan dat?

Nederland kent een leerplicht. Kinderen van 5 tot 16 jaar moeten naar school en tot je 18e ben je leerplichtig als je nog geen havo-, vwo- of mbo-diploma hebt behaald. Toch zijn er zeker 70.000 kinderen die al lange tijd niet naar school gaan. Daar komt de groep ‘verborgen thuiszitters’ nog bij; kinderen die deels of niet naar school gaan, maar wel ingeschreven staan. Hoe kan dat nou?

Een bovenbouw-pabo om meer mannen voor de klas te krijgen? Dat werkt niet, zegt de sector zelf

Het kabinet wil pabo-studenten de mogelijkheid geven al vanaf het eerste jaar te kiezen voor het jonge of oudere kind, in de hoop zo meer mannen te trekken. Het plan is omstreden.

Opinie: ‘Laat pabostudenten zelf kiezen aan wie ze lesgeven, dan krijg je gespecialiseerde leerkrachten’

Pabostudenten kunnen straks bij hun opleiding al kiezen voor de onder- of bovenbouw. Dat moet zorgen voor meer meesters voor de klas. Gepensioneerd schooldirecteur Kees Francino vindt het een goed idee en pleit voor haast.

Practor gelijke kansen Mohamed Bouziane: ‘Beoordeel studenten op wat ze kunnen’

Mohamed Bouziane (37), sinds april 2023 namens Albeda Nederlands eerste practor ‘gelijke kansen’, ziet het mbo als een ‘supertoffe’ katalyserende factor voor jongeren om mee te doen in de maatschappij. MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin nodigde de Rotterdammer uit in Woerden en vroeg hem naar zijn ideeën, observaties en verwachtingen over kansengelijkheid.

Geen boetes bij handhaving schijnzelfstandigheid in 2025

Vanaf januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. Door de onrust die hierdoor is ontstaan op de arbeidsmarkt, is besloten om in 2025 nog geen verzuim- en vergrijpboetes op te leggen. De Belastingdienst kan vanaf volgend jaar echter wel naheffingen (sociale premies en loonbelastingen) opleggen aan werkgevers die een schijnzelfstandige zzp’er inzetten. Het blijft voor schoolbesturen dus zaak om voor die tijd goed na te gaan hoe de samenwerking met een zzp’er is ingericht en deze waar nodig aan te passen.

Leraar Daan: ‘Waarom wordt het vak filosofie alleen op havo en vwo gegeven?’

Ieder kind stelt filosofische vragen, maar in het onderwijs wordt filosofie als vak voorbehouden aan de meer theoretische opleidingsniveau’s. Filosofie kan juist begrip en troost bieden aan alle jongeren, stelt docent en schrijver Daan Krahmer uit Eindhoven. Dat de regering in de nieuwe onderwijsdoelen geen oog heeft voor filosofie, verbaast hem zozeer dat hij onderstaand stuk erover schreef.

Pabo Leest Zuid – de liefde voor lezen

Ben jij tweedejaars pabo-student in Limburg, Noord-Brabant of Zeeland en wil je ontdekken hoe je de liefde voor lezen kunt overbrengen op je leerlingen? Kom dan naar het leesevenement Pabo Leest! op vrijdag 14 februari van 12.00 tot 17.00 uur in de LocHal Tilburg, speciaal georganiseerd voor aanstaande leraren.

Tijdens deze bijeenkomst verkennen we de wereld van jeugdliteratuur en leesplezier, met thema’s als meertaligheid, vakoverstijgend werken met jeugdliteratuur, en creatieve werkvormen zoals podcasts en poëzie. In interactieve workshops krijg je praktische tips en handvatten om leesmotivatie in de klas te stimuleren, en leer je hoe jeugdliteratuur kan aansluiten bij verschillende vakken.

Deze boeken komen in 2025 uit (en wil je lezen!)

en nieuw jaar betekent ook nieuwe boeken! Welke komen dit jaar uit? En welk boek wint de Gouden Griffel? Daniel Albering weet er alles van. Hij werkt in een kinderboekenwinkel. Een boek waar hij veel van verwacht is Krekel van Annet Schaap, het vervolg op haar boek Lampje.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.