Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.
Nieuwe podcast Onderwijsmuseum: Comenius – De wereld als leerschool
Het Nationaal Onderwijsmuseum lanceert de podcast De wereld als leerschool, over de invloed van de Tsjechische filosoof en pedagoog Jan Amos Comenius (1592-1670) op het onderwijs van vandaag. In Tsjechië wordt hij nog altijd geëerd als nationale held, maar in Nederland is zijn naam minder bekend. Onterecht, aangezien hij juist hier zijn meest invloedrijke werken over opvoeding en onderwijs schreef.
Werken aan taalgericht vakonderwijs
Steeds meer docenten van Yuverta vmbo Roermond geven taalgericht vakonderwijs (TVO). Dat wil zeggen dat zij in hun lessen niet alleen aan vakinhoudelijke doelen, maar ook aan taaldoelen werken waardoor leerlingen niet alleen vakinhoudelijk sterker worden maar ook hun taalvaardigheden verbeteren. Sinds 2021 – 2022 wordt in het kader van het project Dubbelslag elk jaar een groep docenten geschoold tot ‘TVO-docent’, net zo lang tot alle docenten TVO-vaardig zijn. Inzet van het project is dat de leerprestaties van de leerlingen zullen verbeteren. Vijf betrokkenen vertellen over de opzet van Dubbelslag, de inhoud en de resultaten tot nu toe.
Gratis voorstelling in Veenendaal belicht stap van basisschool naar middelbare school
Ouders en kinderen maken veel veranderingen door als kinderen naar de middelbare school gaan. Het kind fietst plots alleen naar school, maakt nieuwe vrienden en zoekt zijn identiteit.
De Grote Sprong richt zich op de uitdagingen voor zowel ouders als kinderen. In de voorstelling spelen Noa en Max, twee brugklassers, de hoofdrol. Ook hun ouders komen aan bod. De voorstelling is interactief en nodigt uit tot gesprek over hoe je thuis met de veranderingen omgaat.
Nibud: jongeren verliezen door nieuwe betaalmethoden financieel overzicht
Het is lastiger geworden voor jongeren om overzicht te houden op hun geldzaken, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Nieuwe betaalmethoden, zoals achteraf betalen via Klarna en betaalverzoeken via Tikkie, zorgen voor een vertekend beeld van de financiële situatie van jongeren.
De Leescoalitie genomineerd voor De Ster Gouden Loeki
Het is voor het eerst dat een campagne over de kracht en het belang van lezen tussen advertenties staat van grootheden als HEMA, Albert Heijn en Staatsloterij.‘Wie leest heeft een goed verhaal’ van de Leescoalitie en bureau Alfred International is genomineerd voor de Ster Gouden Loeki, de verkiezingen voor de beste tv-commercial van afgelopen jaar. De korte film, over twee leerlingen die elkaar vinden in een mooi boek, was vanaf december 2024 op tv en in de bioscoop te zien. Nog tot en met 16 maart kan men online stemmen om de winnende commercial te bepalen.
Staatssecretaris Paul schetst contouren van inclusief examenlandschap
Op 18 februari stuurde staatssecretaris Mariëlle Paul een Kamerbrief over de toekomst van de examenvoorzieningen. In deze brief schetst Paul een visie op een inclusief examenlandschap waarin alle leerlingen, ongeacht ondersteuningsbehoefte, kunnen laten zien welke kennis en vaardigheden zij in huis hebben.
Deze groep 8 doet mee aan de ramadan: ‘Heel gezellig!’
De ramadan is begonnen. Moslims van over de hele wereld doen er de komende maand aan mee, ook kinderen in Nederland. In groep 8 van de islamitische basisschool AL Ihsaan in Lelystad doet zelfs de hele klas mee.