Een initiatief van Malmberg

Hoe vergroot je als leerkracht het leesplezier en tekstbegrip van kinderen? Met rijke teksten. Maar wat zijn dat en hoe gebruik je ze?

Groei!

Tjalling Brouwer
De kracht van rijke teksten

Dat meer kinderen leesplezier ervaren en met een sterk tekstbegrip de wereld in stappen, dat willen we als onderwijsprofessionals natuurlijk allemaal. Maar hoe bereik je dat? Volgens taal- en leesspecialist Tjalling Brouwer is dit haalbaar met een goede aanpak en de juiste teksten: rijke teksten. In deze sessie laat Tjalling je zien wat rijke teksten zijn en waarom ze essentieel zijn voor het begrijpend leesonderwijs.

Tjalling deelt bovendien praktische tips voor het selecteren van de juiste teksten en laat zie hoe HOTS-vragen (Higher Order Thinking Skills) een dieper tekstbegrip bij je leerlingen stimuleert. Als onderwijsadviseur en onderwijskundige met ruime praktijkervaring is Tjalling de aangewezen gids op weg naar meer leesplezier en tekstbegrip.

 

 

Over Tjalling Brouwer
Tjalling Brouwer

Tjalling is taal- en leesspecialist, onderwijsadviseur en conceptauteur van meerdere taal- en leesmethodes. Daarnaast is hij eigenaar van een dyslexiepraktijk en voorzitter van de Vereniging van Taalspecialisten. Tjalling begeleidt scholen bij het optimaliseren van hun taalleesonderwijs. Met zijn uitgebreide kennis en ervaring helpt hij scholen bij het uitzoeken en beoordelen van rijke teksten en hoe ze die inzetten om hun leerlingen tekstvaardiger te maken.

Bekijk hier de sessie terug

Om deze sessie te bekijken moet je aangemeld zijn.

Aanvullende informatie

Benieuwd naar de visie van Malmberg op lezen? Bekijk dan de webinar Visie van Malmberg op effectief en betekenisvol leesonderwijs.

In dit webinar gaat Jan Jaap Bijlsma (portfolio manager Malmberg) in gesprek met Tjalling Brouwer (taalspecialist en conceptauteur Staal en Begrijpend lezen). In het gesprek wordt vanuit de visie van Malmberg op lezen, ingegaan op de nieuwe inzichten in het begrijpend leesonderwijs en de kracht van de verbinding van begrijpend lezen met de andere taaldomeinen.

Een greep uit de onderwerpen die aan bod komen:

  • het belang van rijke teksten bij tekstgericht begrijpend leesonderwijs;
  • inzetten op de hogere orde denkvaardigheden (HOTS);
  • effectieve samenhang taaldomeinen: begrijpend lezen en schrijven van teksten;
  • samenhang begrijpend lezen met woordenschat en achtergrondkennis;
  • en Close Reading Plus.