Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht?

De belangenorganisatie voor gevangenen stapte naar de rechter. Zij eisten dat stemgerechtigde Nederlanders in de gevangenis door middel van mobiele stembureaus kunnen stemmen op 22 november. Gevangenen mogen nu alleen door iemand anders hun stem laten uitbrengen. Dat heet een volmacht. Maar is dit voldoende? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga …

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht? Read More »

Bekijk

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje?

Pieter Omtzigt presenteerde deze week de kandidaat-politici voor zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Op de kandidatenlijst staan een aantal oud-politici van het CDA. Wat zegt dit over de standpunten van deze nieuwe partij? De partij van Pieter Omtzigt wordt gezien als een middenpartij. Daarmee vult NSC samen met de BoerBurgerBeweging (BBB) het gat …

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje? Read More »

Bekijk

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak?

De snelweg A12 was dit weekend weer het toneel van een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion. In de media komen verhalen naar voren over een haast feestelijke sfeer, en vele honderden arrestaties. Zijn deze demonstraties hard nodig of laten de arrestaties vooral het voorrecht van hoogopgeleide witte Nederlanders zien? De actiegroep Extinction Rebellion (XR) is …

Extinction Rebellion: voorrecht of noodzaak? Read More »

Bekijk

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde?

De een na de andere bekende politicus geeft aan niet meer terug te keren na de verkiezingen. Vaste gezichten verdwijnen daarmee uit de Tweede Kamer – en nemen een bak aan ervaring met zich mee. Tegelijkertijd stijgen nieuwe partijen naar grote hoogte in peilingen. Staat ons land een politieke aardverschuiving te wachten? Het beloofd een …

Een nieuw politiek tijdperk: aardverschuiving of meer van hetzelfde? Read More »

Bekijk

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid?

De afgelopen weken kwam twee keer een verdrinking in het nieuws. In beide gevallen ging het om een kind en in beide gevallen gebeurde het in een recreatieplas. Wat de twee zaken gemeenschappelijk hebben is de niet-westerse migratieachtergrond van de kinderen. Wat is hier aan de hand? Lokale omroepen in Friesland en Noord-Brabant besteedde er …

Zwem(on)veiligheid: eigen schuld of collectieve verantwoordelijkheid? Read More »

Bekijk

Het vonnis in de Belgische ontgroeningszaak: te mild of gerechtigheid?

In 2018 doorloopt de Belgische student Sanda Dia de ontgroening bij studentenvereniging Reuzegom in Leuven. Een vreselijke ontgroening volgt en Dia komt daarbij om het leven. De rechter heeft nu uitspraak gedaan in de zaak. Dit vonnis maakt een golf van protest los in België. Zijn de straffen te mild of rechtvaardig? De studentenvereniging Reuzegom …

Het vonnis in de Belgische ontgroeningszaak: te mild of gerechtigheid? Read More »

Bekijk

Een voldoende voor Nederlands: verplicht maken of overdreven?

Nederlandse jongeren lezen steeds minder en zijn er ook steeds slechter in. De afgelopen jaren vlogen ons de artikelen hierover om de oren. De Onderwijsinspectie laat inmiddels een proefballonnetje op: een verplichte voldoende voor het vak Nederlands. Overdrijven ze of is het hard nodig om de geletterdheid van jongeren omhoog te krijgen? Misschien heeft jouw …

Een voldoende voor Nederlands: verplicht maken of overdreven? Read More »

Bekijk

Ombudspolitiek: oplossing of probleem?

De rechtbank in Rotterdam heeft politicus Richard de Mos en een aantal ondernemers vrijgesproken. Wanneer wordt het aannemen van donaties strafbaar? En is ombudspolitiek daarmee een oplossing of probleem? Richard de Mos is het gezicht van de lokale politieke partij Hart voor Den Haag. Lokale politieke partijen krijgen in tegenstelling tot landelijke politieke partijen geen …

Ombudspolitiek: oplossing of probleem? Read More »

Bekijk

Kroongetuigen in de rechtspraak: nuttig of onrechtvaardig?

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) schreef een rapport over de fouten die gemaakt zijn rondom drie recente moorden in Nederland. Deze moorden houden verband met een kroongetuige en het Marengoproces. Hoe nu verder? De bekendste kroongetuige van Nederland is Nabil B. Hij is kroongetuige in het Marengoproces. Dat is het proces tegen Ridouan Taghi. De …

Kroongetuigen in de rechtspraak: nuttig of onrechtvaardig? Read More »

Bekijk