Home » Materiaal 12+ » De PVV: radicaal-rechts of extreemrechts?

De PVV: radicaal-rechts of extreemrechts?

Martin Bosma PVV voorzitter kamer

De Tweede Kamer worstelt met de Partij voor de Vrijheid (PVV). Is de partij radicaal-rechts of toch extreemrechts? Bekijk de video en maak daarna de vragen.

De nieuwe samenwerking tussen PVV, VVD, NSC en BBB zorgt voor veel discussie in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen noemen de PVV extreemrechts en willen daarmee partijen als NSC en VVD onder druk zetten te stoppen met de samenwerking.

Waar ligt de grens?

Onderzoeker Sarah de Lange doet hier onderzoek naar. Extreemrechtse partijen “willen niet langs de parlementaire weg veranderingen bewerkstelligen. En ze sluiten geweld niet uit.” Radicaal-rechtse partijen daarentegen geloven wél in parlementaire processen, zoals verkiezingen. “Maar ze erkennen bijvoorbeeld individuele vrijheden niet, zoals de vrijheid van religie.”

Dit onderscheid is niet altijd duidelijk. Een voorbeeld zijn de intimiderende teksten over journalisten. Geert Wilders en andere PVV’ers noemen hen ‘tuig van de richel’. VOLT-leider Laurens Dassen gebruikt dit voorbeeld als argument om de PVV extreemrechts te noemen.

Radicaal-rechts

Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA gebruikt voor de PVV de term radicaal-rechts. Tegen de NOS zegt politiek historicus Koen Vossen dat radicaal-rechts de juiste term is voor de PVV: “Daar is in de wetenschap wel consensus over.” Geert Wilders zelf zegt zich altijd aan de rechtsstaat te houden. Hij vindt zichzelf daarom juist niet radicaal. De oppositie is het hier niet mee eens. Met het label radicaal-rechts willen ze duidelijk maken dat de grootste partij in de Tweede Kamer veel rechtser is dan Nederland gewend is.

Bron: NOS, Nieuwsuur, RTL Nieuws

Downloads

Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

Jongeren op fatbikes

Fatbikes: begrenzen of verbieden?

Lesopener bij de actualiteit over fatbikes. Moet het gebruik van de fatbike worden begrensd of helemaal verboden worden?

Bekijk
Politie bij Palestina-protesten

Politieoptreden: waar ligt de grens?

Lesopener bij de actualiteit over het politieoptreden bij demonstraties op universiteiten. Waar ligt de grens van het politieoptreden?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.