Home » Materiaal 12+ » Generatie Z: te veeleisend of juist ondernemend?

Generatie Z: te veeleisend of juist ondernemend?

Kiki Sideris

Het aantal jongeren dat WW aanvraagt, is gestegen. Generatie Z merkt de economische tegenwind als eerste. De Telegraaf schrijft dat werkgevers deze jongeren te duur, te wispelturig en te veeleisend vinden. Bekijk de video en maak daarna de vragen.

Een verslechterde economie is niet de enige reden dat jongeren in de WW belanden. Werkgevers geven aan dat de nieuwe generatie werknemers te veeleisend is.

Deeltijd

Jongeren willen graag in deeltijd werken. Voor werkgevers is dit lastig omdat zij veel werk hebben. Maar generatie Z wil vaker bijvoorbeeld twee verschillende banen combineren, meer tijd voor zichzelf of een opleiding volgen naast hun baan.

Te duur

Een andere ergernis die leeft bij werkgevers is dat generatie Z veel waarde hecht aan een goed salaris. ‘Gen-Z specialist’ Laura Bas: “Dit betekent overigens niet dat een hoog salaris een reden is om lang te blijven; uiteindelijk zijn verantwoordelijkheid dragen en impact maken belangrijker.”

Werkgevers zouden juist rekening moeten houden met de wensen van jonge werknemers door te kijken naar waar jongeren energie uit halen, vindt psycholoog Aart Bontekoning. Ook is het belangrijk dat werkgevers niet van stereotypes uitgaan, maar zich juist verdiepen in de nieuwe generatie.

Bron: WNL, 1Vandaag, flexmarkt.nl

Downloads

Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

Politie bij Palestina-protesten

Politieoptreden: waar ligt de grens?

Lesopener bij de actualiteit over het politieoptreden bij demonstraties op universiteiten. Waar ligt de grens van het politieoptreden?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.