Home » Materiaal 12+ » De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen.

Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. Opvangplekken moeten eerlijker worden verdeeld over Nederlandse gemeenten. Dat is het idee achter de Spreidingswet.

Sommige gemeenten zijn kritisch. De gemeente Westland wil bijvoorbeeld niet meewerken aan de verplichte opvang omdat er geen plaats voor is. “Hoe dan? We kunnen niet eens onze eigen jongeren, ouderen en arbeidsmigranten huisvesten”, reageert de lokale VVD-fractievoorzitter.

“Hoe dan? We kunnen niet eens onze eigen jongeren, ouderen en arbeidsmigranten huisvesten.”

Guus Bakker, Fractievoorzitter VVD van de gemeente Westland tegen Omroep West.

Bonus

Gemeenten die al veel opvangplekken hebben, hoeven niets extra’s te doen. Is de gemeente rijk of groot? Dan moeten er meer plekken komen dan in arme of kleinere gemeenten. Schiermonnikoog hoeft bijvoorbeeld maar vijf asielzoekers op te vangen. Als een gemeente meer asielzoekers opvangt dan verplicht, kunnen ze daar een bonus voor krijgen. Dit geld mag vrij besteed worden door die gemeente.

Gemeenten kunnen ook afspraken maken met elkaar over de opvang. Zo vangt de gemeente Zaandam asielzoekers met een verblijfsvergunning op en buurgemeenten juist minderjarige asielzoekers. Uiteindelijk kunnen gemeenten die niets doen met deze wet gedwongen worden om opvangplekken te creëren.

Bron: Parool, RTL Nieuws, Omroep West

Downloads

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af …

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen? Read More »

Bekijk

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht?

De belangenorganisatie voor gevangenen stapte naar de rechter. Zij eisten dat stemgerechtigde Nederlanders in de gevangenis door middel van mobiele stembureaus kunnen stemmen op 22 november. Gevangenen mogen nu alleen door iemand anders hun stem laten uitbrengen. Dat heet een volmacht. Maar is dit voldoende? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga …

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht? Read More »

Bekijk

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje?

Pieter Omtzigt presenteerde deze week de kandidaat-politici voor zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Op de kandidatenlijst staan een aantal oud-politici van het CDA. Wat zegt dit over de standpunten van deze nieuwe partij? De partij van Pieter Omtzigt wordt gezien als een middenpartij. Daarmee vult NSC samen met de BoerBurgerBeweging (BBB) het gat …

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.