Home » Materiaal 12+ » Europese verkiezingen: wat ga jij merken van de uitslag?

Europese verkiezingen: wat ga jij merken van de uitslag?

Stemmen Europees Parlement

Europa heeft gestemd. In alle lidstaten zijn verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. Maar wat ga jij daarvan merken? Lees de tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen.

In het Europees Parlement zitten 720 Europarlementariërs. 31 van die zetels komen uit Nederland. GroenLinks-PvdA is met 8 zetels de grootste geworden, de PVV is van 0 naar 6 zetels gegaan.

De grootste politieke stroming in het Europees Parlement blijft de christendemocratische fractie. Zij krijgen 186 zetels. Partijen zoals de PVV komen op een kwart van de zetels.

Opkomst

De totale opkomst in Europa bij de Europese verkiezingen was 51 procent. In Nederland ging 46,8 procent stemmen. Dat is minder dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Toen was de opkomst 77,7 procent. Europese verkiezingen zijn dus minder populair dan de Tweede Kamerverkiezingen.

Het Europees Parlement stemt de komende vijf jaar over nieuwe Europese regels. Bijvoorbeeld over migratie en het klimaat. Maar eerst kiezen ze het nieuwe dagelijkse bestuur van de EU: de Europese Commissie. De voorzitter hiervan wordt waarschijnlijk weer de Duitse Ursula von der Leyen. Er komt ook een Nederlander in de Europese Commissie. Het nieuwe kabinet mag die kandidaat naar voren schuiven.

Bron: Volkskrant, RTL Nieuws, NOS

Downloads

Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

Jongeren op fatbikes

Fatbikes: begrenzen of verbieden?

Lesopener bij de actualiteit over fatbikes. Moet het gebruik van de fatbike worden begrensd of helemaal verboden worden?

Bekijk
Politie bij Palestina-protesten

Politieoptreden: waar ligt de grens?

Lesopener bij de actualiteit over het politieoptreden bij demonstraties op universiteiten. Waar ligt de grens van het politieoptreden?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.