Home » Materiaal 12+ » Onder dwang een Tikkie betalen: nieuwe vorm van straatroof

Onder dwang een Tikkie betalen: nieuwe vorm van straatroof

De politie in Amsterdam merkt dat het aantal straatroven toeneemt. Jonge criminelen gebruiken hiervoor de betaaldienst Tikkie. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen.

Sinds eind 2023 signaleert de politie een nieuwe vorm van straatroven. Slachtoffers worden klemgereden door jongeren op scooters. Zij moeten dan verplicht geld overmaken naar een bankrekening via een Tikkie. Daarna rijden de jonge criminelen weg.

Contant

Een reden voor deze nieuwe vorm van beroven is dat mensen steeds minder vaak contant geld op zak hebben. En vrijwel iedereen heeft een smartphone, met daaraan gekoppeld een bankrekening.

De politie adviseert om zo min mogelijk te laten zien dat je dure spullen bij je hebt. Ook kun je de betaalrekening beter loskoppelen van je telefoon.

Bron: RTL Nieuws, AT5

Downloads

Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. …

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers Read More »

Bekijk

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af …

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.