Home » Materiaal 12+ » Onder dwang een Tikkie betalen: nieuwe vorm van straatroof

Onder dwang een Tikkie betalen: nieuwe vorm van straatroof

De politie in Amsterdam merkt dat het aantal straatroven toeneemt. Jonge criminelen gebruiken hiervoor de betaaldienst Tikkie. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen.

Sinds eind 2023 signaleert de politie een nieuwe vorm van straatroven. Slachtoffers worden klemgereden door jongeren op scooters. Zij moeten dan verplicht geld overmaken naar een bankrekening via een Tikkie. Daarna rijden de jonge criminelen weg.

Contant

Een reden voor deze nieuwe vorm van beroven is dat mensen steeds minder vaak contant geld op zak hebben. En vrijwel iedereen heeft een smartphone, met daaraan gekoppeld een bankrekening.

De politie adviseert om zo min mogelijk te laten zien dat je dure spullen bij je hebt. Ook kun je de betaalrekening beter loskoppelen van je telefoon.

Bron: RTL Nieuws, AT5

Downloads

Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

Jongeren op fatbikes

Fatbikes: begrenzen of verbieden?

Lesopener bij de actualiteit over fatbikes. Moet het gebruik van de fatbike worden begrensd of helemaal verboden worden?

Bekijk
Politie bij Palestina-protesten

Politieoptreden: waar ligt de grens?

Lesopener bij de actualiteit over het politieoptreden bij demonstraties op universiteiten. Waar ligt de grens van het politieoptreden?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.