Home » Materiaal 12+ » Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen.

De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af te helpen. Maar de vrolijke felle kleurtjes en tropische smaken van vapes zorgen er ook voor dat vooral jongeren beginnen met roken. Het afstapje wordt op die manier juist een opstap naar het roken van echte sigaretten.

Een groot onderzoek onder 4.700 Nederlandse jongeren laat zien dat een op de tien jongeren maandelijks vapet. Twintig procent van de jongeren geeft in het onderzoek aan ooit een e-sigaret te hebben gerookt. De smaakjes kunnen jongeren niet tropisch genoeg zijn. De Volkskrant schrijft ook dat 69 procent van de vapende jongeren overstapt naar echte sigaretten.

“Met een vormpje en een lampje, dan weet je al dat je aan het kortste eind trekt.”

Een bezorgde vader over vapes, uit de campagne ‘Laat vapen niet onbesproken’ van Artsen slaan alarm.

Middelbare scholen worstelen met de vape. Scholieren zitten suf in de les, er wordt zelfs op de wc gevapet. “Vapers? Dat zijn eerste- en tweedeklassers”, zegt een 15-jarig meisje tegen de NRC. Steeds meer scholen zoeken naar manieren om vapen bespreekbaar te maken in de les.

De Nederlandse overheid heeft besloten dat vanaf 1 januari 2024 de elektronische sigaretten met zoete smaakjes niet meer mogen worden verkocht. Maar is dit verbod wel haalbaar?

Bron: NOS, NRC, De Volkskrant.

Downloads

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. …

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers Read More »

Bekijk

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht?

De belangenorganisatie voor gevangenen stapte naar de rechter. Zij eisten dat stemgerechtigde Nederlanders in de gevangenis door middel van mobiele stembureaus kunnen stemmen op 22 november. Gevangenen mogen nu alleen door iemand anders hun stem laten uitbrengen. Dat heet een volmacht. Maar is dit voldoende? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga …

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht? Read More »

Bekijk

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje?

Pieter Omtzigt presenteerde deze week de kandidaat-politici voor zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Op de kandidatenlijst staan een aantal oud-politici van het CDA. Wat zegt dit over de standpunten van deze nieuwe partij? De partij van Pieter Omtzigt wordt gezien als een middenpartij. Daarmee vult NSC samen met de BoerBurgerBeweging (BBB) het gat …

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.