Home » Materiaal 12+ » Politieoptreden: waar ligt de grens?

Politieoptreden: waar ligt de grens?

Politie bij Palestina-protesten

De politie in studentensteden heeft er zijn handen vol aan. Protesterende studenten willen dat hun universiteiten niet meer samenwerken met universiteiten in Israël. Sommige protesten moesten met geweld worden beëindigd. Lees de tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen.

In Amsterdam bezetten demonstranten gebouwen van de universiteit. Ook in andere studentensteden waren er demonstraties. Het grootste deel van de demonstranten zijn studenten, maar er lopen ook gemaskerde demonstranten rond die bewust de confrontatie met de politie opzoeken. Nadat een demonstrant vuurwerk het gebouw in nam, besloot burgemeester Halsema de mobiele eenheid (ME) in te zetten.

Spoeddebat

In een spoeddebat met de Amsterdamse gemeenteraad heeft Halsema haar besluit om de ME in te zetten bij het ontruimen van het gebouw van de universiteit verdedigd. Zij wijst op de dubbele taak van de politie: optreden tegen geweld maar ook het beschermen van demonstranten.

De Amsterdamse politiechef Frank Pauw zegt dat de politie alleen geweld gebruikt als er regels worden overtreden: “Een collega heeft ammoniak in zijn ogen gehad, verder zijn het lichte verwondingen, maar iedere verwonding is er een teveel.” De Universiteit van Amsterdam heeft laten weten dat er voor honderdduizenden euro’s aan schade is aan de gebouwen.

Bron: Parool, 1Vandaag, RTL Nieuws, WNL

Downloads

Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

Jongeren op fatbikes

Fatbikes: begrenzen of verbieden?

Lesopener bij de actualiteit over fatbikes. Moet het gebruik van de fatbike worden begrensd of helemaal verboden worden?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.