Home » Materiaal 12+ » Fatbikes: begrenzen of verbieden?

Fatbikes: begrenzen of verbieden?

Jongeren op fatbikes

De fatbike is in. Maar helaas blijft de hype ook in ziekenhuizen niet onopgemerkt. In 2022 kwamen zeven slachtoffers op de spoedeisende hulp vanwege een ongeluk met een fatbike. Dat aantal steeg vorig jaar naar 59. Ook dit jaar wordt een stijging verwacht. Moet de fiets verboden worden? Bekijk de video en maak daarna de vragen.

Artsen maken zich inmiddels ernstige zorgen om de gevolgen van botsingen waar een fatbike bij betrokken is. Bij 1 op de 8 gevallen is sprake van ernstig hersenletsel. Het zijn niet alleen de bestuurders van de fatbikes die gewond raken, ook andere fietsers of voetgangers die betrokken zijn bij de botsing raken gewond.

Populariteit

De fietsen zijn een stuk goedkoper dan een scooter en je hebt er geen rijbewijs voor nodig. Dat maakt de fiets erg populair onder jongeren. Media besteden veel aandacht aan ongelukken met een fatbike. Het Parool merkt op dat slachtoffers de verantwoordelijkheid meestal niet bij zichzelf leggen: “Die fatbikes zijn het probleem, niet wij”, zegt een tiener. De fiets is gemakkelijk op te voeren en dat draagt bij aan de onveiligheid. Ouders zijn slecht op de hoogte. “Of de fiets van mijn kind is opgevoerd? Ik weet het niet.”

Helmplicht

De roep om maatregelen wordt dan ook steeds groter. Een helmplicht is een van de opties. De Fietsersbond is hier tegen. Die verplichting gaat dan gelden voor alle elektrische fietsen. En veel oudere gebruikers willen dat niet. De Fietsersbond zegt dat 70 procent dan weer de auto gaat nemen. En weinig beweging is de oorzaak van 4000 doden per jaar.

Bron: NOS, Parool

Downloads

Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

Politie bij Palestina-protesten

Politieoptreden: waar ligt de grens?

Lesopener bij de actualiteit over het politieoptreden bij demonstraties op universiteiten. Waar ligt de grens van het politieoptreden?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.