Home » Materiaal 12+ » De uitslag is bekend. Gaat Nederland rechtsaf?

De uitslag is bekend. Gaat Nederland rechtsaf?

De uitslag van de verkiezingen is bekend. Voor veel Nederlanders kwam die als een verrassing. Nederland maakt een ‘ruk naar rechts’. Tegelijkertijd wordt het een hele puzzel om tot een regering te komen. Hoe nu verder? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Maak daarna de vragen.

De PVV van Geert Wilders heeft met 37 zetels de verkiezingen gewonnen. De nieuwe partij van Pieter Omtzigt, NSC, komt met 20 zetels de Tweede Kamer in. De combinatie van Partij van de Arbeid en GroenLinks krijgt 25 zetels. De VVD krijgt tien zetels minder dan na de vorige verkiezingen en blijft steken op 24 zetels. De kiezer heeft dus duidelijk voor rechtse partijen gekozen. Maar makkelijk gaat het niet worden om een regering samen te stellen.

Oud-minister Roland Plasterk gaat nu de wensen van de andere politieke partijen op een rijtje zetten. Deze ‘verkenner’ is door de Tweede Kamer aangesteld.

“Mijn kinderen komen maar niet aan een woning, die staan al ik-weet-niet-hoe-lang ingeschreven. Maar dat ‘minder Marokkanen’-standpunt van hem, dat past niet bij mij. Daar heb ik een hekel aan.”

Een PVV-stemmer in de wijk Groenewoud, Tilburg, tegen RTL Nieuws.

De PVV wil strengere wetgeving over migratie. De partij staat verder bekend om anti-islamstandpunten. Veel andere partijen hebben daarom vooraf al twijfels uitgesproken over een samenwerking met de PVV. Wilders gaf wel al aan dat hij minister-president wil zijn van álle Nederlanders.  

De VVD heeft al aangegeven niet in een kabinet te willen met de PVV, maar wel zo’n regering te willen steunen in de Tweede Kamer. Dit noem je gedogen. Sommige beslissingen die zij ook goed vinden, zullen ze dan steunen. De leden van de VVD zijn kritisch. Een VVD-lid uit Barendrecht noemt niet willen regeren “een verantwoordelijkheidsvakantie”. Van alle VVD-leden ziet 84 procent een regering met de PVV namelijk wel zitten.

Downloads

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. …

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers Read More »

Bekijk

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af …

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen? Read More »

Bekijk

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht?

De belangenorganisatie voor gevangenen stapte naar de rechter. Zij eisten dat stemgerechtigde Nederlanders in de gevangenis door middel van mobiele stembureaus kunnen stemmen op 22 november. Gevangenen mogen nu alleen door iemand anders hun stem laten uitbrengen. Dat heet een volmacht. Maar is dit voldoende? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga …

Stemmen in de gevangenis: een democratisch recht? Read More »

Bekijk

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje?

Pieter Omtzigt presenteerde deze week de kandidaat-politici voor zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Op de kandidatenlijst staan een aantal oud-politici van het CDA. Wat zegt dit over de standpunten van deze nieuwe partij? De partij van Pieter Omtzigt wordt gezien als een middenpartij. Daarmee vult NSC samen met de BoerBurgerBeweging (BBB) het gat …

Kandidaten Nieuw Sociaal Contract bekend: oude partij in een nieuw jasje? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.