Home » Materiaal 12+ » De NAVO is jarig, maar geen reden voor feest

De NAVO is jarig, maar geen reden voor feest

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) bestaat 75 jaar. Maar dat is geen reden voor feest. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen.

Het militair bondgenootschap werd opgericht na de Tweede Wereldoorlog en heeft inmiddels 32 leden. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn ook Finland en Zweden lid geworden.

Afspraken

De belangrijkste afspraak binnen de NAVO is dat als een NAVO-land wordt aangevallen, de andere landen dit land steunen. NAVO-landen hebben ook met elkaar afgesproken dat ieder land twee procent van zijn inkomsten besteedt aan defensie.

De Verenigde Staten blijven het belangrijkste lid van de NAVO. Maar Donald Trump vindt dat Europa zichzelf moet kunnen verdedigen. Daarom moet er meer geïnvesteerd worden in het leger. Zeker met de Russische dreiging van nu. Minister van Defensie Kajsa Ollongren noemt dit een “wake-up call”.

Bron: RTL Nieuws

Downloads

Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

Politie bij Palestina-protesten

Politieoptreden: waar ligt de grens?

Lesopener bij de actualiteit over het politieoptreden bij demonstraties op universiteiten. Waar ligt de grens van het politieoptreden?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.