Home » Materiaal 12+ » Kabinet Wilders: extraparlementair of toch een gewoon kabinet?

Kabinet Wilders: extraparlementair of toch een gewoon kabinet?

Bordesfoto

De onderhandelingen voor een nieuw kabinet lopen stroef. Pieter Omtzigt (NSC) wil niet meer mee onderhandelen over een meerderheidskabinet. De Tweede Kamer heeft Kim Putters als nieuwe informateur benoemt. Maar welke opties zijn er nog over om een kabinet te vormen? Bekijk de video en maak daarna de vragen.

De PVV van Geert Wilders is de grootste partij in de Tweede Kamer, maar het vormen van een meerderheidskabinet is lastig. Politiek commentator Joost Vullings: “Alle partijen zijn ongelukkig dat ze met Wilders in een kabinet moeten, en dat proberen ze te maskeren met gezwets over kabinetsvormen.”

Het is nu de taak van de nieuwe informateur om deze kabinetsvormen te gaan bekijken. Er kan worden gekeken naar een minderheidskabinet. Zo’n kabinet bestaat uit een aantal politieke partijen die ministers leveren aan het kabinet en een regeerakkoord sluiten. Andere partijen geven dit kabinet dan steun maar leveren geen ministers. De PVV, VVD en BBB zouden dit kunnen gaan doen, met gedoogsteun van NSC.

“Alle partijen zijn ongelukkig dat ze met Wilders in een kabinet moeten, en dat proberen ze te maskeren met gezwets over kabinetsvormen.”

Joost Vullings, politiek commentator, tegen EenVandaag.

Extraparlementair

In Den Haag praat men vooral over de optie van een extraparlementair kabinet. Voorstanders van zo’n extraparlementair kabinet zeggen dat het de macht van de Tweede Kamer vergroot. Er komt in zo’n situatie geen regeerakkoord en dus is er ruimte voor politieke partijen om met eigen ideeën en wetsvoorstellen te komen. Ministers in zo’n kabinet kunnen dan bijvoorbeeld voor strenger migratiebeleid een meerderheid van rechtse partijen zoeken. Als het onderwerp juist over scherpere klimaatdoelen gaat zullen linksere partijen dat kabinet aan een meerderheid moeten helpen.

Bron: RTL Nieuws, EenVandaag

Downloads

Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers

De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. …

De Spreidingswet: ophef over opvang asielzoekers Read More »

Bekijk

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen?

Vanaf 1 januari 2024 is het verboden om in winkels of online elektronische sigaretten te verkopen met een smaakje. Inmiddels waarschuwen artsen publiekelijk voor de gevaren van vapes. Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen. De elektronische sigaret is op de markt gebracht om rokers van hun verslaving af …

Geen smaakjes meer: gaan jongeren nu stoppen met vapen? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.