Home » Materiaal 12+ » Taaldiscussie: Wat is jouw woord van het jaar?

Taaldiscussie: Wat is jouw woord van het jaar?

Aan het eind van het jaar worden in Nederland én in andere landen altijd ‘woord-van-het-jaarverkiezingen’ gehouden. Voor 2020 eindigde in Nederland zowel bij woordenboekmaker Van Dale als bij Onze Taal het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ op de eerste plaats. Andere woorden die hoog scoorden, waren ‘huidhonger’ en ‘hamsteren’ in gebarentaal. Hamsteren werd in deze variant populair dankzij gebarentolk Irma Sluis, die het woord tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte treffend uitbeeldde. Bekijk hier meer woorden die hoog eindigden.

Ook in andere landen zijn woorden gekozen die met corona te maken hebben. In België won ‘knuffelcontact’ (persoon, buiten de eventuele leden van je gezin, met wie je nauw contact mag hebben), in Amerika werden ‘pandemic’ en ‘covid’ gekozen, in Australië ‘rona’ (verkorting van ‘corona’) en in Zuid-Afrika ‘lockdown’. Maar het mooiste woord komt denken we uit Oostenrijk: daar won ‘Babyelefant’, oftewel ‘babyolifant’. Dit woord wordt gebruikt om ‘anderhalve meter’ mee aan te duiden: de minimale afstand die we in coronatijd van elkaar moeten houden, is volgens Oostenrijkers gelijk aan de grootte van een pasgeboren olifant!

Wat is volgens jullie het woord van het jaar in het Nederlands? En in een andere taal? Kiezen jullie voor een woord dat vaak is gebruikt, een woord dat het jaar goed samenvat of typeert, of voor het mooiste of origineelste woord?

Andere Onze Taal Nederlands

Taalkronkels

Een ‘taalkronkel’ is vaak een zin met een fout, maar het is vooral een grappige zin.

Bekijk

Taalkronkels

Een ‘taalkronkel’ is vaak een zin met een fout, maar het is vooral een grappige zin.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.