Kinderen spelen basketbal

Gymleraren lopen risico op gehoorschade

Door onder andere stuiterende ballen en schreeuwende leerlingen kan het geluid tijdens gymlessen oplopen tot wel 90 decibel. Daardoor lopen gymleraren het risico op gehoorschade.

Bekijk

Oude hits gaan viraal onder jongeren

Enkele nummers die jaren geleden een hit waren, zijn nu weer populair onder jongeren. Door films, series en TikTok maken zij kennis met de muziek van toen.

Bekijk

Verbod op mobiele telefoons

Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op middelbare scholen. Op sommige scholen is het telefoonverbod al eerder ingegaan en het bevalt goed.

Bekijk

Vismigratierivier Afsluitdijk

Op dit moment wordt er gewerkt aan een vismigratierivier bij de Afsluitdijk. Door die rivier kunnen vissen oversteken van zoet water naar zout water. Voor sommige vissen is dat noodzakelijk om te overleven.

Bekijk

Superapp WeChat

In Nederland is de Chinese superapp WeChat verboden voor de werktefeloons van ambtenaren (mensen die voor de overheid werken). Ook in enkele andere landen geldt zo’n verbod.

Bekijk

Lentekriebels

Vorige week was De Week van de Lentekriebels. Dit is een nationale projectweek voor basisschoolleerlingen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Hoewel dit programma niet nieuw is, was er dit jaar ineens veel ophef over de inhoud ervan.

Bekijk

Nazi-schat in Ommeren?

Een nazi-schat van miljoenen zou begraven liggen in het Betuwse Ommeren.

Bekijk
Casettebandje

De comeback van het cassettebandje

Wie kent het cassettebandje nog? Deze ouderwetse muziekdrager is bezig aan een comeback. Steeds meer bekende artiesten, zoals Harry Styles, willen dat hun muziek ook op een cassettebandje te koop aangeboden wordt.   Vragen vooraf Heb jij ooit muziek geluisterd die op een cassettebandje stond? Waarom komt het cassettebandje weer terug, denk je?   Bekijk …

De comeback van het cassettebandje Read More »

Bekijk

Griezelen

Op 31 oktober is het Halloween. Het feest wordt vooral in Amerika gevierd, maar de laatste jaren is het ook in Nederland erg populair. Blijkbaar houden wij ook van lekker griezelen. Waarom dat zo is, zie in je in de volgende video. Vragen vooraf Vier jij Halloween? Zo ja, hoe? Wat jaagt jou de stuipen …

Griezelen Read More »

Bekijk

Protesten in Iran

In Iran vonden afgelopen week veel protesten plaats. Aanleiding was de dood van een 22-jarige vrouw. Zij zou niet gekleed zijn volgens de religieuze voorschriften. Na de arrestatie en mishandeling door de moraalpolitie overleed ze in een ziekenhuis.    Vragen vooraf Heb je het nieuws over de protesten in Iran meegekregen of niet? Waar denk …

Protesten in Iran Read More »

Bekijk

Taalkronkels

Een ‘taalkronkel’ is vaak een zin met een fout, maar het is vooral een grappige zin.

Bekijk