Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk
Herdenking Navalny

Overlijden van Aleksej Navalny

Vorige week overleed oppositieleider Aleksej Navalny op 47-jarige leeftijd onder verdachte omstandigheden in een Russisch strafkamp. Er is wereldwijd geschokt gereageerd op het nieuws.

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

De prijs van K-pop

K-pop, een muziekstijl uit Zuid-Korea, is wereldwijd ontzettend populair. De artiesten en aanstormende talenten betalen echter wel een prijs voor het succes.

Bekijk

Tube Barrier: alternatief voor zandzakken bij hoogwater

Het stijgende water hield de gemoederen in Nederland de afgelopen periode flink bezig. Langs rivieren en dijken werden extra maatregelen getroffen, zoals het plaatsen van zandzakken. Uitvinder Robert Alt bedacht een beter alternatief: de Tube Barrier.

Bekijk

Royaltydrempel op Spotify

Op 1 januari 2024 veranderen bij Spotify de regels. Vanaf dat moment ontvangen nummers die binnen een jaar minder dan duizend streams halen geen royaltygelden meer. Wat zijn hiervan de gevolgen?

Bekijk

Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Als het aan Geert Wilders ligt, stopt Nederland met de economische sancties tegen Rusland. Volgens hem werkt de boycot van Russisch gas en Russische olie niet en heeft Rusland zelfs voordeel van deze sancties. Radio 1 zocht uit of dit klopt.

Bekijk

Sneuvelende verkiezingsbeloftes

Afgelopen woensdag kon Nederland zijn stem uitbrengen. Nu het volk heeft gekozen is het tijd voor de formatie. Partijen onderzoeken met wie ze willen samenwerken en op welke punten water bij de wijn gedaan moet worden. Daarbij zullen verkiezingsbeloftes sneuvelen.

Bekijk

Antisemitisme

Ook in Nederland zorgt de situatie tussen Israël en Hamas voor spanningen. Zo werd vorige week de stille tocht voorafgaand aan de Kristallnachtherdenking in Groningen afgelast. Volgens nationaal antisemitismecoördinator Eddo Verdoner zijn dit soort maatregelen niet nieuw.

Bekijk

Voordracht Ramsey Nasr

Enkele dagen geleden droeg dichter Ramsey Nasr een stuk voor bij het televisieprogramma Khalid & Sophie. Zijn verhaal raakte vele mensen en bereikte in korte tijd een groot publiek. In het stuk deelt hij op indringende wijze zijn overpeinzingen over de gebeurtenissen in Gaza en de reactie van de media daarop.

Bekijk

Roetveegpieten

Op zaterdag 18 november was de landelijke sinterklaasintocht in Gorinchem. Sinds 2019 zijn in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten te zien. Het actualiteitenprogramma EenVandaag peilde wat Nederlanders daarvan vinden.

Bekijk

Stemmen vanaf zestien jaar?

Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In Nederland mag je stemmen vanaf je achttiende. Maar is het niet beter om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar zestien?

Bekijk