Home » Materiaal 12+ » Generatie Z
Schooltype
Niveau

Generatie Z

Vriendengroep generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Vragen vooraf

  1. Gen Z is een demografische generatie. Wanneer is deze generatie geboren? Zoek dit zo nodig op.
  2. Benoem een verschil tussen Gen Z en Generatie Y (de millennials).

Bekijk de video

Feit of Fictie: Gen-Z is veeleisend, te duur en wiebelig? | NPO Radio 1

Vragen bij de video

  1. Wat is volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt, een mogelijke verklaring voor de stijging van de jeugdwerkeloosheid?
  2. Hoe verklaart Aart Bontekoning, sociaal psycholoog, het geluid dat werkgevers vinden dat Gen Z zich onttrekt aan werk?
  3. Waarom is het volgens Aart Bontekoning niet slim om de jongste generatie werknemers negatief te typeren?
  4. Het beeld van Gen Z als ‘veeleisend, te duur en wiebelig’ komt niet helemaal uit de lucht vallen. Geef twee verklaringen.
  5. Neem de volgende zin over en vul deze aan met een argument:
    De aanname dat de jeugdwerkeloosheid is gestegen omdat de jongeren van Gen Z ‘veeleisend, te duur en wiebelig’ zijn is feit/fictie, want…
  6. Hoe belangrijk vind jij de verhouding tussen werk en privé? Licht je antwoord toe.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Aan de slag

Optie 1

Stel namens een bedrijf een vacaturetekst op waarmee je bij uitstek jongeren van Gen Z aanspreekt. Je mag zelf het bedrijf en de functie kiezen. Zorg dat je met jouw tekst laat zien dat je oog hebt voor de kwaliteiten en voorkeuren van deze generatie. Gebruik tussen de 200 en 400 woorden en zorg voor een aantrekkelijke vormgeving.

Optie 2

Zoek een vacature die jou aanspreekt en schrijf een sollicitatiebrief. Maak in jouw brief duidelijk waarom jij, als jongere van Gen Z, bij uitstek geschikt bent voor deze functie. Geef daarnaast, op subtiele wijze, aan wat jij verwacht van een baan en een werkgever. Gebruik tussen de 200 en 400 woorden.

Tip: als klas kunnen jullie Optie 1 en 2 combineren. Als extra oefening kunnen jullie sollicitatiegesprekken voeren na het schrijven van de sollicitatiebrieven.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk
Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.