Home » Materiaal 12+ » Generatie Z
Schooltype
Niveau

Generatie Z

Vriendengroep generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Vragen vooraf

  1. Gen Z is een demografische generatie. Wanneer is deze generatie geboren? Zoek dit zo nodig op.
  2. Benoem een verschil tussen Gen Z en Generatie Y (de millennials).

Bekijk de video

Feit of Fictie: Gen-Z is veeleisend, te duur en wiebelig? | NPO Radio 1

Vragen bij de video

  1. Wat is volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt, een mogelijke verklaring voor de stijging van de jeugdwerkeloosheid?
  2. Hoe verklaart Aart Bontekoning, sociaal psycholoog, het geluid dat werkgevers vinden dat Gen Z zich onttrekt aan werk?
  3. Waarom is het volgens Aart Bontekoning niet slim om de jongste generatie werknemers negatief te typeren?
  4. Het beeld van Gen Z als ‘veeleisend, te duur en wiebelig’ komt niet helemaal uit de lucht vallen. Geef twee verklaringen.
  5. Neem de volgende zin over en vul deze aan met een argument:
    De aanname dat de jeugdwerkeloosheid is gestegen omdat de jongeren van Gen Z ‘veeleisend, te duur en wiebelig’ zijn is feit/fictie, want…
  6. Hoe belangrijk vind jij de verhouding tussen werk en privé? Licht je antwoord toe.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Aan de slag

Optie 1

Stel namens een bedrijf een vacaturetekst op waarmee je bij uitstek jongeren van Gen Z aanspreekt. Je mag zelf het bedrijf en de functie kiezen. Zorg dat je met jouw tekst laat zien dat je oog hebt voor de kwaliteiten en voorkeuren van deze generatie. Gebruik tussen de 200 en 400 woorden en zorg voor een aantrekkelijke vormgeving.

Optie 2

Zoek een vacature die jou aanspreekt en schrijf een sollicitatiebrief. Maak in jouw brief duidelijk waarom jij, als jongere van Gen Z, bij uitstek geschikt bent voor deze functie. Geef daarnaast, op subtiele wijze, aan wat jij verwacht van een baan en een werkgever. Gebruik tussen de 200 en 400 woorden.

Tip: als klas kunnen jullie Optie 1 en 2 combineren. Als extra oefening kunnen jullie sollicitatiegesprekken voeren na het schrijven van de sollicitatiebrieven.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Beker van McDonalds

Herbruikbare bekers

Vanaf 1 januari 2024 is wegwerpplastic in restaurants verboden. Fastfoodrestaurants zoals McDonalds hebben nu herbruikbare bekers, maar deze bekers zorgen voor verwarring bij de klanten: mag je de bekers meenemen of moet je ze weer inleveren?

Bekijk
Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

Oude hits gaan viraal onder jongeren

Enkele nummers die jaren geleden een hit waren, zijn nu weer populair onder jongeren. Door films, series en TikTok maken zij kennis met de muziek van toen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.