Home » Materiaal 12+ » Overlijden van Aleksej Navalny

Overlijden van Aleksej Navalny

Herdenking Navalny

Vorige week overleed oppositieleider Aleksej Navalny op 47-jarige leeftijd onder verdachte omstandigheden in een Russisch strafkamp. Er is wereldwijd geschokt gereageerd op het nieuws.

Vragen vooraf

 1. Heb jij het nieuws rondom het overlijden van Aleksej Navalny gevolgd? Waarom wel of niet?
 2. Wat weet je van de strafkampen in Rusland?

Bekijk de video

NPO Radio 1 – Janneke de Bijl over Navalny

Vragen bij de video

 1. Na het voorbeeld van het tankstation maakt Janneke de Bijl de overgang naar het verhaal van Navalny. In hoeverre vind je deze overgang passend? Leg je antwoord uit en betrek de hele column in je antwoord.
 2. Janneke de Bijl zegt dat Nederlanders gespeend zijn van elk inzicht dat wezenlijk is in het leven.
  • Wat bedoelt Janneke de Bijl met deze uitspraak?
  • Welke drogreden kun je herkennen in deze uitspraak?
  • In hoeverre ben je het eens met deze uitspraak?
 3. In Nederland zijn we volgens De Bijl beïnvloed door de westerse individualistische manier van denken, waardoor we de keuzes van Navalny soms moeilijk kunnen begrijpen. Wat is die manier van denken volgens haar?
 4. Navalny is weleens gevraagd of hij niet zou moeten stoppen met zijn werk, voor zijn kinderen. Daarop reageerde hij dat hij dit juist voor hen deed. Wat bedoelde hij hier waarschijnlijk mee?
 5. Wat bedoelt Janneke de Bijl als ze zegt dat zij geen Navalny in zich heeft?

Aan de slag

Optie 1

Janneke de Bijl benoemt dat zij geen Navalny in zich heeft. Hoe is dat voor jou?

Schrijf een persoonlijk essay (400 – 800 woorden) waarin je bespreekt of je idealen hebt (waarom wel of niet?), wat je idealen zijn en wat je zou overhebben voor het realiseren van die idealen.

Optie 2

Voor deze opdracht werk je samen met een klasgenoot.

Bekijk deze video van NOS op 3. Maak aantekeningen tijdens het bekijken van de video.

Maak vervolgens samen een tijdlijn van de belangrijkste gebeurtenissen in de video.

Sluit af met een klassengesprek waarin jullie bespreken of en waarom jullie de situatie in Rusland rondom het overlijden van Aleksej Navalny, andere gevangenen en strafkampen anders bekijken dan voor het zien van de video.

Van de makers van Talent

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Countrymuziek

Beyoncé maakt countrynummer

Beyoncé heeft onlangs een countryalbum uitgebracht. Met de single Texas Hold ‘em behaalde ze als eerste zwarte vrouw een eerste plaats in de Amerikaanse countryhitlijst.

Bekijk
Sulawisi

Nikkelwinning op Sulawesi

In Indonesië wordt op grote schaal nikkel gewonnen. Dat levert het land veel geld op, maar aan de andere kant is de milieuschade door de winning van nikkel groot. Vooral het Indonesische eiland Sulawesi betaalt de prijs.

Bekijk
Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk
Kunstenares Abramovic

Performancekunstenares Marina Abramović

Op 16 maart 2024 opende in het Stedelijk Museum in Amsterdam een solotentoonstelling met het werk van performancekunstenares Marina Abramović. Het werk van Abramović is vaak choquerend, provocatief en confronterend, bevat veel bloot en wil de mens bevrijden van dogma’s.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.