Home » Materiaal 12+ » Btw op boeken naar 21%

Btw op boeken naar 21%

Kind loopt boek in

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van PVV, VVD, NSC en BBB, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Vragen vooraf

 1. Wat is btw? Zoek het op als je niet weet wat het is.
 2. Waarom zou deze btw-verhoging voor ophef zorgen, denk je?

Beluister het audiofragment

NPO Radio 1 – Langs de lijn en omstreken – btw op boeken

Vragen bij het audiofragment

 1. Welke tegenstrijdigheid ziet de presentatrice in het Hoofdlijnenakkoord van de fracties PVV, VVD, NSC en BBB?
 2. Volgens kinderboekenschrijver Kevin Hassing is het hebben van boeken iets bijzonders. Hoe denk jij over het hebben van boeken? Geef je standpunt, argument en subargument.
 3. De presentatrice zegt dat we natuurlijk ook de bibliotheek nog hebben. Kevin Hassing geeft aan waarom de bibliotheek niet de oplossing is.
  • Welke vier argumenten geeft hij hiervoor?
  • Kies één van zijn argumenten en bedenk er een weerlegging bij.
 4. Kijkend naar deze btw-verhoging zijn er volgens Kevin Hassing gevolgen op de korte en op de lange termijn. Wat is het verschil tussen deze gevolgen?
 5. Wat moet de overheid volgens Kevin Hassing juist wel doen om lezen centraal te stellen? Geef vier mogelijkheden.
 6. Het is aan de ene kant logisch om schrijvers in je radioprogramma uit te nodigen als je over dit onderwerp wilt spreken. Wat zou je echter tegen deze keuze in kunnen brengen?

Aan de slag

Optie 1

Voor deze opdracht werk je in groepen van vier of vijf.

Bereid je voor op een probleemoplossende discussie over de verhoging van de btw op boeken. Elke leerling kiest en speelt één van deze rollen:

 • schrijver
 • leraar
 • econoom
 • bibliotheekmedewerker
 • vertegenwoordiger van het Hoofdlijnenakkoord

Je bereidt je voor door te bepalen wat de verhoging voor jouw vakgebied betekent. Zoek informatie op en werk je argumentatie uit. Bedenk daarna wat voor jouw vakgebied een goede oplossing zou kunnen zijn.

Voer vervolgens de discussie. Wat is de uitkomst van jullie discussie? Bespreek de verschillende oplossingen klassikaal.

Optie 2

Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

Schrijf een satirisch artikel (150-300 woorden) waarin je dit gegeven verwerkt:

 • In het Hoofdlijnenakkoord is aandacht voor het verbeteren van de leesvaardigheid, maar staat ook de verhoging van de btw.

Voor satirische teksten over de actualiteit kun je kijken op de website van De Speld.

Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.