Home » Materiaal 12+ » De nieuwe premier van Nederland

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij over het nieuwe regeerakkoord?
  2. Wie wordt de nieuwe premier, denk jij?

Bekijk de video

Feit of Fictie: Een premier die niet op de kieslijst stond, kennen we dat hier al? | NPO Radio 1 (youtube.com)

Vragen bij de video

  1. Wat is de functie van de minister-president (premier) van Nederland? Zoek dit zo nodig op.
  2. Neem onderstaande zin over en vul de ontbrekende zinsdelen aan op basis van de video.
    Sinds 1986 wordt de lijsttrekker van de grootste partij ook de premier, daardoor denken we misschien dat … , maar in werkelijk kiezen Nederlands alleen … .
  3. Welke ‘sociaaldemocratische uitvinding’ werd er in 1972 door de Partij van de Arbeid geïntroduceerd?
  4. Een premier die niet op de kieslijst stond tijdens de verkiezingen, is dus niet uniek. Stel dat Ronald Plasterk premier was geworden, wat zou daar dan bijzonder aan zijn geweest?
  5. In de video komen vier deskundigen aan het woorden: een politiek verslaggever, een emeritus hoogleraar parlementaire geschiedenis en twee parlementaire historici. Wie van de vier komt op jou het minst betrouwbaar over en waarom?
  6. Vind jij dat de premier afkomstig moet zijn van de grootste partij? Waarom wel/niet?
Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Stel, jij wordt de premier van Nederland en je moet de bevolking op de nationale televisie toespreken over jouw dromen en daden voor het land. Wat zou jij dan zeggen? Schrijf jouw toespraak en gebruik daarvoor ongeveer 500 woorden. Wees ambitieus, maar ook realistisch. Gebruik pakkende en beeldende taal om jouw dromen te verwoorden.

Optie 2

Bekijk de volgende video: Plasterk | Even Tot Hier | Seizoen 11 (youtube.com).

Welk beeld wordt er in dit satirische liedje neergezet van Ronald Plasterk en Geert Wilders?

Schrijf nu zelf een satirisch gedicht over de huidige politieke situatie. Je mag zelf bepalen waarover je precies gaat dichten. Ook de vorm van je gedicht mag je zelf kiezen. Gebruik minimaal twaalf regels.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk
Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk
Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.