Home » Materiaal 12+ » De prijs van K-pop

De prijs van K-pop

K-pop, een muziekstijl uit Zuid-Korea, is wereldwijd ontzettend populair. De artiesten en aanstormende talenten betalen echter wel een prijs voor het succes.

Vragen vooraf

  1. Ken jij een K-popartiest? Zo ja, welke? Zo niet, zoek een voorbeeld op en bekijk een videoclip.
  2. Beschrijf de muziekstijl met drie woorden.

Bekijk de video

Zo worden de toekomstige sterren opgeleid (youtube.com)

Vragen bij de video

  1. Hido, een K-poptalent, zegt dat je elke dag vier à vijf uur moet oefenen om het als K-popartiest echt ver te kunnen schoppen. Vind jij het dat waard? Waarom wel/niet?
  2. Welk gegeven gebruikt de verslaggever om aan te tonen dat de prestatiedruk in de Zuid-Koreaanse samenleving enorm hoog is?
  3. Hoe verklaart de psycholoog van de Seoul National University de psychische problemen van de studenten?
  4. Waarom kan het helpen als artiesten openlijk praten over hun mentale problemen, denk jij?
  5. Ervaar jij weleens prestatiedruk? Licht je antwoord toe.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

K-pop is meer dan een muziekgenre, het is een subcultuur. Maak in tweetallen een collage van tekst en afbeeldingen waarmee jullie een compleet beeld van K-pop laten zien (denk bijvoorbeeld aan de muziekstijl, bekende artiesten, positieve en negatieve kanten, kledingstijl). Schrijf bij elke afbeelding die jullie gebruiken ook een korte toelichting van ongeveer dertig woorden. Presenteer jullie collage aan de klas.

Optie 2

Ook in Nederland neemt de prestatiedruk toe. Verdiep jezelf met behulp van bronnen in de toenemende prestatiedruk onder jongeren van jouw leeftijd.

Schrijf nu een betoog van ongeveer vijfhonderd woorden over deze toenemende prestatiedruk. Bedenk zelf een standpunt en ondersteun dit met twee argumenten, een tegenargument en een weerlegging. In de slotalinea formuleer je een oplossing.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk
Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.