Home » Materiaal 12+ » De prijs van K-pop

De prijs van K-pop

K-pop, een muziekstijl uit Zuid-Korea, is wereldwijd ontzettend populair. De artiesten en aanstormende talenten betalen echter wel een prijs voor het succes.

Vragen vooraf

  1. Ken jij een K-popartiest? Zo ja, welke? Zo niet, zoek een voorbeeld op en bekijk een videoclip.
  2. Beschrijf de muziekstijl met drie woorden.

Bekijk de video

Zo worden de toekomstige sterren opgeleid (youtube.com)

Vragen bij de video

  1. Hido, een K-poptalent, zegt dat je elke dag vier à vijf uur moet oefenen om het als K-popartiest echt ver te kunnen schoppen. Vind jij het dat waard? Waarom wel/niet?
  2. Welk gegeven gebruikt de verslaggever om aan te tonen dat de prestatiedruk in de Zuid-Koreaanse samenleving enorm hoog is?
  3. Hoe verklaart de psycholoog van de Seoul National University de psychische problemen van de studenten?
  4. Waarom kan het helpen als artiesten openlijk praten over hun mentale problemen, denk jij?
  5. Ervaar jij weleens prestatiedruk? Licht je antwoord toe.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

K-pop is meer dan een muziekgenre, het is een subcultuur. Maak in tweetallen een collage van tekst en afbeeldingen waarmee jullie een compleet beeld van K-pop laten zien (denk bijvoorbeeld aan de muziekstijl, bekende artiesten, positieve en negatieve kanten, kledingstijl). Schrijf bij elke afbeelding die jullie gebruiken ook een korte toelichting van ongeveer dertig woorden. Presenteer jullie collage aan de klas.

Optie 2

Ook in Nederland neemt de prestatiedruk toe. Verdiep jezelf met behulp van bronnen in de toenemende prestatiedruk onder jongeren van jouw leeftijd.

Schrijf nu een betoog van ongeveer vijfhonderd woorden over deze toenemende prestatiedruk. Bedenk zelf een standpunt en ondersteun dit met twee argumenten, een tegenargument en een weerlegging. In de slotalinea formuleer je een oplossing.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

Oude hits gaan viraal onder jongeren

Enkele nummers die jaren geleden een hit waren, zijn nu weer populair onder jongeren. Door films, series en TikTok maken zij kennis met de muziek van toen.

Bekijk

Verbod op mobiele telefoons

Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op middelbare scholen. Op sommige scholen is het telefoonverbod al eerder ingegaan en het bevalt goed.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.