Home » Materiaal 12+ » Geweld in het OV

Geweld in het OV

Reizigers stappen in trein

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Vragen vooraf

  1. Voel jij je weleens onveilig in het OV? Waarom wel/niet?
  2. Heb jij respect voor OV-medewerkers? Waarom wel/niet?

Lees het artikel

Week na geweldsincident staat ov 3 minuten stil, ‘dit is niet normaal meer’ (nos.nl)

Vragen bij het artikel

  1. In het artikel worden twee concrete doelen van de protestactie genoemd. Welke?
  2. In het artikel staat: “Medewerkers melden het vaak niet meer als ze uitgescholden worden, want het is zo’n gedoe. Maar het doet ook wat met je als je vaak wordt uitgescholden. Dat is niet gezond.” Wat zou het met een medewerker kunnen doen als hij/zij vaak wordt uitgescholden?
  3. De PVV en VVD willen dat alle medewerkers een bodycam gaan dragen. Noem een voordeel en een nadeel van dit plan.
  4. Welke drie maatregelen zijn er volgens het artikel al getroffen om de veiligheid in het OV te vergroten?
  5. Denk jij dat de protestactie van afgelopen zaterdag nut had? Waarom wel/niet?
Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Ontwerp een poster voor een treinstation om aandacht te vragen voor de toenemende agressie in het OV. Bedenk eerst welke boodschap je precies wilt overbrengen. Bepaal dan welk beeld en welke tekst je gaat gebruiken. Werk nu het ontwerp van jouw poster verder uit.

Optie 2

Bekijk de video in het artikel over hoofdconducteur Marjan Bakker.

Werk in tweetallen. Jullie gaan het gesprek tussen een treinreiziger en een hoofdconducteur naspelen. De treinreiziger heeft geen geldig vervoersbewijs voor zijn fiets. De hoofdconducteur spreekt de treinreiziger daar op aan. Verdeel deze twee rollen. Jullie bereiden je individueel voor op je rol: wat ga je zeggen? Voer nu het gesprek tussen de treinreiziger en de hoofdconducteur uit.

Andere Actuele opdracht Nederlands

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk
Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk
Beker van McDonalds

Herbruikbare bekers

Vanaf 1 januari 2024 is wegwerpplastic in restaurants verboden. Fastfoodrestaurants zoals McDonalds hebben nu herbruikbare bekers, maar deze bekers zorgen voor verwarring bij de klanten: mag je de bekers meenemen of moet je ze weer inleveren?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.