Home » Materiaal 12+ » De waterfles als statussymbool

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Vragen vooraf

  1. Had jij al gehoord van de rage rond de waterfles?
  2. Heb jij een speciale waterfles? Zo ja, welke?

Bekijk de video

Druktemaker Massih Hutak spreekt zich uit over de hype rondom waterflessen | NPO Radio 1 (youtube.com)

Vragen bij de video

  1. Massih Hutak gebruikt meerdere keren het stijlfiguur ironie in zijn column. Noteer twee uitspraken die volgens jou ironisch bedoeld zijn.
  2. “Dus je koopt ook geen dure waterfles om daadwerkelijk water uit te drinken”, zegt Massih Hutak. Waarvoor koopt iemand zo’n dure waterfles dan wel, denk jij?
  3. Geef een eigen definitie van het woord statussymbool. Zeg iets over de nutteloosheid en onbereikbaarheid van een statussymbool.
  4. Heb jij een statussymbool in jouw bezit? Zo ja, wat en waarom?
  5. Vat de strekking van de column samen in maximaal veertig woorden.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Neem net als Massih Hutak een gesproken column op over een onderwerp waarover jij je verbaast. Bereid jouw tekst voor door eerst schematisch (of juist gedetailleerd) jouw mening en argumenten op papier uit te werken. Voeg ook twee stijlfiguren (zoals ironie) toe aan jouw gesproken column. De column moet ongeveer twee minuten duren.

Optie 2

Ontwerp een ironische reclameposter waarmee je een alledaags product in de schijnwerpers zet. Licht op jouw poster de ‘functionaliteit’ en het ‘design’ van het product toe. Gebruik beeld en tekst op jouw poster.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Vlag van Libanon en Israël

De vlucht

Afgelopen week laaide het conflict in het Midden-Oosten verder op. Honderdduizenden Libanezen zijn op de vlucht geslagen voor de luchtaanvallen vanuit Israël. Joost Oomen verbeeldt hoe het zou zijn als er een gewelddadig conflict tussen Nederland en België zou ontstaan.

Bekijk
Letterblokjes en een loep

Het alfabet

Het alfabet bestaat uit 26 letters. Maar wie heeft de volgorde van de letters bepaald? Staan de letters lukraak achter elkaar of zit er logica achter deze volgorde?

Bekijk
Kinderen vieren Prinsjesdag

Angst is een slechte raadgever

Vorige week was het Prinsjesdag en werd duidelijk wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Yora Rienstra schreef een column over haar visie op dit beleid.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.