Home » Materiaal 12+ » De waterfles als statussymbool

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Vragen vooraf

  1. Had jij al gehoord van de rage rond de waterfles?
  2. Heb jij een speciale waterfles? Zo ja, welke?

Bekijk de video

Druktemaker Massih Hutak spreekt zich uit over de hype rondom waterflessen | NPO Radio 1 (youtube.com)

Vragen bij de video

  1. Massih Hutak gebruikt meerdere keren het stijlfiguur ironie in zijn column. Noteer twee uitspraken die volgens jou ironisch bedoeld zijn.
  2. “Dus je koopt ook geen dure waterfles om daadwerkelijk water uit te drinken”, zegt Massih Hutak. Waarvoor koopt iemand zo’n dure waterfles dan wel, denk jij?
  3. Geef een eigen definitie van het woord statussymbool. Zeg iets over de nutteloosheid en onbereikbaarheid van een statussymbool.
  4. Heb jij een statussymbool in jouw bezit? Zo ja, wat en waarom?
  5. Vat de strekking van de column samen in maximaal veertig woorden.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Neem net als Massih Hutak een gesproken column op over een onderwerp waarover jij je verbaast. Bereid jouw tekst voor door eerst schematisch (of juist gedetailleerd) jouw mening en argumenten op papier uit te werken. Voeg ook twee stijlfiguren (zoals ironie) toe aan jouw gesproken column. De column moet ongeveer twee minuten duren.

Optie 2

Ontwerp een ironische reclameposter waarmee je een alledaags product in de schijnwerpers zet. Licht op jouw poster de ‘functionaliteit’ en het ‘design’ van het product toe. Gebruik beeld en tekst op jouw poster.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk

Oude hits gaan viraal onder jongeren

Enkele nummers die jaren geleden een hit waren, zijn nu weer populair onder jongeren. Door films, series en TikTok maken zij kennis met de muziek van toen.

Bekijk

De prijs van K-pop

K-pop, een muziekstijl uit Zuid-Korea, is wereldwijd ontzettend populair. De artiesten en aanstormende talenten betalen echter wel een prijs voor het succes.

Bekijk

Verbod op mobiele telefoons

Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op middelbare scholen. Op sommige scholen is het telefoonverbod al eerder ingegaan en het bevalt goed.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.