Home » Materiaal 12+ » Zinkgaten
Schooltype
Niveau

Zinkgaten

Auto zakt in gat in de weg

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Vragen vooraf

  1. Heb jij weleens een zinkgat gezien?
  2. Maak jij je weleens zorgen over zinkgaten?

Bekijk de video

Waar komen al die zinkgaten vandaan? | UITGEZOCHT #82 (youtube.com)

Vragen bij de video

  1. Zinkgaten zijn ingestorte holtes onder de grond. Op welke twee manieren ontstaan deze holtes onder de grond meestal?
  2. Waarom zijn er dit jaar opvallend veel zinkgaten ontstaan in Nederland?
  3. Door klimaatverandering komen er ook dicht bij de Noordpool steeds vaker zinkgaten voor. Hoe ontstaan de zinkgaten daar?
  4. Naast klimaatverandering is er nog een andere reden waarom er steeds meer zinkgaten ontstaan. Welke reden is dat?
  5. Bedenk op basis van de video een andere passende term voor een zinkgat.
Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

In de video hoorde je dat zinkgaten soms diep bewaarde geheimen onthullen.
Schrijf een kort verhaal over een nieuw zinkgat dat iets bijzonders onthult. De hoofdpersoon ben jij zelf. Gebruik minimaal driehonderd woorden voor jouw verhaal.

Optie 2

Veel mensen vinden zinkgaten een boeiend verschijnsel en sommige zinkgaten zijn dan ook een toeristische attractie geworden.

Maak een reclamefolder voor een zelfbedacht, uniek zinkgat. Met de folder wil je toeristen informeren over de bijzonderheden van het zinkgat. Je wil de toeristen ook overtuigen om het zinkgat (veilig) te bezoeken. Gebruik plaatjes en tekst om jouw reclamefolder aantrekkelijk en informatief te maken. Vergeet niet om een goede, passende naam aan jouw zinkgat te geven.

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.