Home » Materiaal 12+ » Bomaanslagen

Bomaanslagen

Bom met dynamiet

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij van bomaanslagen in Nederland?
  2. Wat zou de reden kunnen zijn waarom jongeren zo’n bom plaatsen?

Bekijk de video

Gepakt met een BOM in je tas (youtube.com)

Vragen bij de video

  1. In de video worden vier redenen genoemd waarom jongeren een bom plaatsen. Welke?
  2. Vat in eigen woorden samen waarom Liam besloot om de bom niet af te laten gaan.
  3. Liam zegt: “Je staat op één plek, terwijl het leven je voorbijloopt.” Wat bedoelt hij hiermee?
  4. Waarom zetten criminelen bewust jongeren in voor het plaatsen van bommen?
  5. Volgens Liam kun je niet voorkomen dat jongeren benaderd worden door criminelen. Bedenk een tegenargument bij dit standpunt.
  6. Hoe kun je volgens Liam en Peter Ottens (van YETS Foundation) doorbreken dat steeds meer jongeren een bom plaatsen?
  7. Kun jij je voorstellen dat een jongere in de positie komt om een bom te plaatsen?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een kort verhaal vanuit het perspectief van een jongere die benaderd wordt om een bom te plaatsen. Laat de uitdrukking ‘snitches get stitches’ en het advies van Liam terugkomen in jouw verhaal. Gebruik minimaal 500 woorden.

Optie 2

In de video hoor je dat de straffen voor jongeren variëren van een taakstraf tot een celstraf van een paar maanden. In bijna alle gevallen moeten jongeren een schadevergoeding betalen. Wat vind jij een passende straf voor Liam? Formuleer hiervoor ook een argument.

Houd nu klassikaal een Lagerhuisdebat over een passende straf voor Liam. Klik hier voor meer informatie over het Lagerhuisdebat.

Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Andere Lesopener Nederlands

Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Build your deams uitgetypt op typemachine

Goedkope elektrische auto’s uit China

Europa en de Verenigde staten zijn bang voor Build Your Dreams (BYD), een autofabrikant die goedkope elektrische auto’s maakt met de allernieuwste technologische snufjes.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.