Home » Materiaal 12+ » Taaldiscussie: Opa en oma willen hip zijn

Taaldiscussie: Opa en oma willen hip zijn

Heb je weleens naar Heel Holland Bakt gekeken? Een van de juryleden van dat programma, Janny van der Heijden, is oma. Ze vindt het alleen niet leuk ‘oma’ genoemd te worden. Haar kleinkinderen noemen haar daarom ‘boeboe’. 

Toen dit bekend werd, kwam er een discussie op gang. Sommige opa’s en oma’s voelen zich net als Janny van der Heijden te jong en te fit om ‘oma’ en ‘opa’ genoemd te worden. Zij denken aan hun eigen opa en oma, die grijs waren, altijd zwarte kleren droegen en nooit met ze rondrenden. Dat doen de opa’s en oma’s van nu vaak wel. 

Andere opa’s en oma’s zeiden weer: stel je niet aan! Je bént nou eenmaal oud! Het is geweldig als je kleinkinderen hebt die je opa en oma noemen.

Oude man, oude vrouw

Toch is er iets bijzonders aan de hand met de woorden ‘opa’ en ‘oma’. In het Van Dale-woordenboek staat bij het woord ‘opa’ naast ‘grootvader’ namelijk ook de betekenis ‘oude man’. Bij ‘oma’ staat ‘grootmoeder’ en daar staat dan ‘oude vrouw’. Als iemand op straat ‘Uitkijken, opa!’ of ‘Uitkijken, omaatje!’ roept, dan is toch echt bedoeld: ‘Uitkijken, oude sok(kin)!’

Leuker woord

Wat zou een leuker woord zijn voor ‘opa’ en ‘oma’? Misschien ‘papapa’, voor de vader van je vader en ‘mamama’, voor de moeder van je moeder? (Dan heb je natuurlijk ook nog ‘mapapa’ en ‘pamama’.) Of vind je dat opa en oma gewoon moeten blijven?

Andere Onze Taal Nederlands

Taalkronkels

Een ‘taalkronkel’ is vaak een zin met een fout, maar het is vooral een grappige zin.

Bekijk

Taalkronkels

Een ‘taalkronkel’ is vaak een zin met een fout, maar het is vooral een grappige zin.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.