Home » Hoe word je een innovatieve docent?

Hoe word je een innovatieve docent?

De wereld om ons heen verandert continu. Innovatie is aan de orde van de dag. Wat is innovatief onderwijs? Waaraan herken je een innovatieve docent? Kun je als innovatieve docent echt het verschil maken? En hoe word je dan zo’n innovatieve docent? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

De wereld waarin leerlingen van school gaan, is heel anders dan toen ze voor het eerst naar school gingen. Onze samenleving verandert in hoog tempo. Onderwijsinnovatie betekent dat je het onderwijs verbetert met behulp van een nieuwe aanpak of technologie. Daarbij verandert ook de rol van de docent.

Onderwijs moet bij de tijd zijn

Leerlingen verdienen onderwijs dat bij de tijd is. Volgens Platform Onderwijs2032 bestaat eigentijds onderwijs uit drie taken: kennisontwikkeling, persoonsvorming en maatschappelijke toerusting. Vakoverstijgende vaardigheden (creëren, kritisch denken, probleemoplossend vermogen, leervaardigheden en samenwerken) bereiden leerlingen voor op de veranderende samenleving.

Hoe herken je een innovatieve docent?

Innovatief onderwijs draait ook om persoonsvorming en maatschappelijke toerusting. Daarom zal vraaggestuurd onderwijs in de toekomst steeds belangrijker worden. Leerlingen krijgen meer zeggenschap over de leerstof: wat hebben zij nodig om te groeien? De rol van docent zal dan ook verschuiven. In plaats van alleen les te geven, wordt de docent een coach die leerlingen begeleidt in hun leerproces. Eigenschappen van zo’n innovatieve docent zijn onder meer: enthousiasmeren, bevragen en stimuleren. Ook heb je digitale vaardigheden nodig, bijvoorbeeld voor blended leren.

Het verschil maken

Technologie speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Juist het onderwijs moet leerlingen daarop voorbereiden. Gebruikmaken van technologie in de klas heeft veel voordelen. Zo wordt het leren er leuker van. Met online toets- en quiztools sluit je bijvoorbeeld veel beter aan bij de belevingswereld van leerlingen. Met onderwijsrobots kun je leerlingen laten kennismaken met robotica. Ook door je manier van lesgeven kun je als innovatieve docent het verschil maken: door te differentiëren geef je elke leerling onderwijs dat bij hem of haar past. En werk ook met learning analytics: hiermee breng je het leer- en onderwijsproces in kaart met als doel het – al dan niet op persoonlijk niveau – te verbeteren.

Zo word je een innovatieve docent

Tot slot krijg je in dit artikel enkele tips waarmee je een innovatieve docent wordt én blijft:

  1. Luister goed naar leerlingen: je gaat ze dan begrijpen (ook hun belevingswereld) en staat dichter bij ze. Zo kun je ze nog beter begeleiden.
  2. Wees altijd kritisch: Werkt je manier van lesgeven echt? Wat ging er fout? Wat kun je nog verbeteren? Houd daarbij altijd je leerlingen in gedachten: wat hebben zij nodig?
  3. Ontwerp interactieve lessen: waarbij technologie dan ook een belangrijke rol speelt. Dat kan bijvoorbeeld met blended learning en teaching.
  4. Wissel ervaringen uit: blijf altijd in contact met andere docenten, zodat je van elkaar kunt leren. Dat kan online, maar ook via conferenties, trainingen en workshops.

Op welke manier vind jij dat het onderwijs moet veranderen om leerlingen voor te bereiden op de toekomst? En hoe zie jij jouw rol als docent daarin? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

4 reacties op “Hoe word je een innovatieve docent?”

  1. Nemesis Trapenberg

    Om leerlingen voor te bereiden op de toekomst moet de cultuur van school ook een beetje veranderen, met dat wil ik zeggen bijvoorbeeld toen ik in de MAVO zat mochten wij geen mobiele telefoon gebruiken. (At all) Maar nu kunnen we zien dat mobile telefoon meer en meer wordt geburikt. Om een voorbeeld te geven, bij mijn werk nu hebben we een operatie van Base station, we moeten met onze WhatsApp de base station messages sturen op die WhatsApp groep wordt er alleen maar over het werk te vinden. Dus in plaats van we mogen het niet gebruiken op school in de toekomst denk ik dat het moet kunnen zodat de leerlingen kunnen zichzelf aanpassen wanneer ze gaan werken.
    Wanneer ik leeraar wordt wil ik wel meer technology gebruiken, in mijn mening actief leren leren de leerlingen en onthouden ze veel meer dan gewoon pasief leren. Van mening ik wil niet alleen voor de klas staan en praten maar de leerlingen moeten actief bezig zijn in de klas en met hulp van techologieen kan dit makkelijk en leuk zijn.

  2. Back then we did not use laptop or tablet, so do not even think about using your cellphone in classroom. It is forbidden, only when we were in the computer classroom we were allowed to use school computer. Nowadays, depends on the course subject and the teacher we are allowed to use our device; Laptop, tablet and even smart mobile in classroom.

    Furthermore, it is very important that the teacher do not get accustom to the same style of teaching to his or her students. As it is necessary to keep yourself update to date with not only the course subject that you teach each year and or semester but also with technology. The teacher can use a combination of online or face to face teaching while using free or in expensive program as a source to help demonstrate, explain etc. the course subject with ease.

  3. Solange Thijzen

    Toen ik op school zat worden de lessen verzorgd door de docent. Er werd niet gebruik gemaakt van technologie (beamer, computer ect..). De participatie van de leerlingen in de klas waren passief i.v.g. met nu. In de moderene wereld zijn de studenten actiever en worden getrigger door de technologie. De technologie is de belevingswereld van de studenten van nu. Ieder student loopt rond met een telefoon, hiermee moet de innovatieve docent gebruik van maken. Hier moet de innovatieve docent haar lessen voorbereiden waarbij de studenten hun cell phones in de lessen moeten gebruiken om door te kunnen gaan met de leerstof en de meeste scholen hebben toegang tot de WIFI.

    Als een innovatief en toekomstig docent wil ik de technologie in mijn lessen gaan invoegen. Hiermee zal ik gebruik maken van de tool ‘Minute paper”. Omdat dit tool zal de studenten helpen in het herinneren wat ze hebben geleerd in de gevolgde les, reflecteren hun cognitieve inspanningen en krijgen strategieën mee die tijdens het leerproces worden gebruikt. Als een tweede optie zal ik gebruik maken van “Think-pair-share” omdat ik hiermee elke student wil stimuleren om individueel te denken en dan samen in groepen te komen tot een conclusie en deze aan de klas presenteren. Dit tool zal ik gebruiken om de studenten te toetsen of ze de leerstof onder de knie hebben en hiermee worden geinformeerd over hun persoonlijke mening over de ontvangen leerstof.
    De behandelde leerstof van de dag zal ik plaatsen op google drive om op dit manier de studenten de kans te geven om in hun eigen tempo de leerstof nog een keer door te nemen en er zal extra oefeningen geplaats worden. Hiermee kan ik als de innovatieve docent de studenten van elkaar differencieren.

  4. Ik denk dat niet alle leraren voldoende kennis hebben met de moderne technologie. Als toekomstige docent moet ik verdiepen in de moderne technologie. Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen een smartphone of een tablet. Het onderwijs moet ook meegaan met de tijd. Als toekomstige docent kan ik de kennis die de leerlingen al hebben gebruiken om meer variaties in mijn lessen brengen door online quiz of online opdrachten te geven. Een online forum moet worden gemaakt waarbij leerling en docent constant in communicatie zijn. Hierdoor kan leerling van elkaar leren waarbij de docent ook coaching kan doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Kinderen die tijdens een energizer elkaar vasthouden

Energizers: samenwerken 

Zijn de kinderen in je groep een beetje op elkaar ingespeeld? Gebruik deze energizers om samenwerking tussen de lessen door te oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.