Home » Top 5 online toets- en quiztools

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel beschikbaar dat het soms maar lastig kiezen is. We zetten onze top 5 tools voor je een rij.

Hot Potatoes: digitale interactieve oefeningen
Bij het openen van deze site denk je niet meteen aan degelijke, educatieve software. En toegegeven, uitzoeken hoe het precies werkt kost de nodige tijd. Maar als je Hot Potatoes eenmaal onder de knie hebt dan is het echt een aanvulling op de dagelijkse lespraktijk. Met deze gratis te downloaden software kun je namelijk digitale interactieve oefeningen maken. Je kunt kiezen uit kruiswoordraadsels; open- en meerkeuzevragen; mix en match-oefeningen; invuloefeningen, zoals bijvoorbeeld ‘gatenteksten’; de zinsvolgorde bepalen en noem maar op. Dit alles is gemakkelijk samen te voegen tot een lespakket voorzien van indexpagina. Zo kunnen leerlingen gemakkelijk navigeren tussen de verschillende oefeningen. Geïnteresseerd? Lees dan verder op de (Nederlandstalige) startpagina voor Hot Potatoes: oefeningen en theorie.

Examtime: samen delen, samen leren
Examtime is een online leeromgeving voor leerlingen. Hier kunnen ze zich op een aantal verschillende manieren goed voorbereiden op de komende overhoringen, proefwerken en examens. Een van die mogelijkheden is het maken van een quiz die ze met elkaar kunnen delen. Laat leerlingen bijvoorbeeld per onderwerp dat bij de toets aan bod komt een quiz maken. Binnen Examtime kunnen ze die met elkaar delen. Samen leren, maar ieder in zijn of haar eigen tijd. Verder kun je met Examtime interactieve mindmaps, flashcards, aantekeningen en groepen maken. Vooral die laatste optie is handig. Als docent zou je de leerlingen bijvoorbeeld in kunnen delen op niveau of in een projectgroep. Via de ingevoegde tijdlijn kan iedereen precies zien wie wat en wanneer heeft gedaan.

Questbase: zoals jij het wil
Met Questbase stel je de vragen zoals jij dat wil. En dat begint al met de manier waarop je de quiz, vragenlijst of het proefwerk samenstelt: voer de vragen handmatig in, gebruik de webeditor, importeer vragen uit externe bronnen op je computer, alles is mogelijk. Mix open vragen met ja/nee-vragen en multiple choice en gebruik afbeeldingen, filmpjes en visualisaties (bijvoorbeeld voor wiskunde). Waar nodig kun je zelfs hints toevoegen. Je kunt je project delen via de e-mail, maar ook uploaden in de leeromgeving, publiceren op een website of gewoon ouderwets printen. In dito vormgeving natuurlijk.

Interact: quiz op je website
Interact is een gemakkelijke tool waarmee je een quiz kunt maken voor op een website. Pluspunt: je hoeft je niet in te schrijven en kunt meteen beginnen. Hoe het werkt wijst voor zich. Binnen een paar minuten is je quiz klaar voor publicatie. Met Interact kunnen leerlingen elkaar via hun online portfolio bijvoorbeeld vragen stellen over een de lesstof. Maar ook als docent kun je hier veel kanten mee op. Denk bijvoorbeeld aan feedback van collega’s, leerlingen of zelfs ouders. Of maak quiz waarmee leerlingen in hun eigen tijd de toetsstof voor het komende proefwerk alvast kunnen oefenen.

Socrative: live-rated resultaten
Met Socrative – online en als app beschikbaar – stel je leerlingen in een handomdraai verschillende soorten vragen. Je kunt kiezen uit multiple choice, goed/fout, korte open vragen en zelf samengestelde quizzen. Leerlingen kunnen de vragen beantwoorden met hun smartphone, laptop of tablet. De antwoorden verschijnen vervolgens live-rated op het device van de docent – via de computer op het smartboard bijvoorbeeld. Het competitie-element – bovenaan willen staan bij de rating – zorgt ervoor dat de leerlingen willen winnen. Ze weten wat ze daarvoor moeten doen: opletten en gewoon goed leren.

Werk jij weleens met digitale toets- en quiztools? En de leerlingen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

34 reacties op “Top 5 online toets- en quiztools”

  1. Waar is deze top vijf op gebaseerd? Zijn dit echt de vijf beste die op het internet te verkrijgen zijn? Hot Potatoes is zo oud als de weg naar Rome. De DOS-software is weliswaar erg degelijk, maar de afgelopen acht jaar niet meer echt bijgewerkt, hooguit een paar bugs gefixt. De laatste is alweer ruim een jaar geleden. De KlasCementpagina waar u naar verwijst zit vol met dode links. Veel oefeningen bestaan niet meer.
    Quizprogramma’s zijn er in overvloed. Maar er zijn veel betere beschikbaar dan de top vijf die u hier beschrijft. Ook gratis. Socrative en Questbase zijn inderdaad bewezen goede programma’s Ik vind Kahoot bijvoorbeeld een erg goede nieuwe toepassing. Kent u Quizlet? Of de toepassingen van Google Forms? Om er maar een paar te noemen. En dan heb ik het nog niet over de betaalde programma’s, zoals Quayn.
    Ik sta er bovendien elke keer weer versteld van wat u ‘in een handomdraai’ denkt te kunnen gaan maken. Hebt u wel eens een les voorbereid en uitgevoerd? Hebt u wel eens voor de klas gestaan? Dan zult u merken dat het niet om de tools gaat. Het echte werk is het bedenken en formuleren van een goede vraag. En die valide en betrouwbare is. Een vraag die de leerdoelen goed toetst.
    O ja, en dan zie ik ook nog een storende taalfout, zeker na het Groot Dictee van afgelopen woensdag vallen taalfouten direct op. ‘Zoals bijvoorbeeld’ (in de beschrijving van HP) is een contaminatie.

  2. Johan van de Waerdt

    Ik mis de quizfunctie in Edmodo. Deze heeft het voordeel dat je in de klas (op het projectiescherm) kunt laten zien hoeveel procent bij elke vraag goed gemaakt is.
    En natuurlijk mis ik ook Wintoets, volgens mij het prgramma voor veilig toetsen.

  3. Dank u wel juf Janny voor uw uiterst zinnige bijdrage!
    De aangedragen ideeën zijn leuk, maar leiden vaak (althans bij mij) tot wat losse flodders, tot een degelijke lesopbouw kom ik niet.
    Ik zoek goede uitgeverijen en rijke schoolbesturen…

  4. Guido Leenders

    Ik werk al jaren onder andere met Hot Potatoes en dit tot grote tevredenheid. Bovenstaande bericht wil ik graag nog wat nuanceren/aanvullen. Voordelen van de software:
    het is (nog) gratis (er wordt echter gewerkt aan een betaalde versie). HP werkt zowel onder Windows als onder Mac (Java-versie). Er zijn enorm veel modificaties mogelijk, bijvoorbeeld invoegen van video en audio. Zoek maar eens bij Stan Bogdanow. Er is een wereldwijde gebruikerscommunity (hotpotatoesusers) bij Yahoo, waar je met al je vragen terecht kunt. Meestal heb je binnen een dag antwoord en dan ook nog vaak van de makers van het programma zelf. De ondersteuning is dus geweldig.
    Het enige nadeel vind ik dat HP louter bedoeld is als programma om oefeningen mee te maken en duidelijk niet, om toetsen mee te maken. Het programma genereert namelijk XHTML-pagina’s, waar een slimme leerling ook de antwoorden uit zou kunnen halen.

  5. Ik heb vorige week Socrative uitgeprobeerd in mijn iPadklas. Niet echt een aanrader. Op deze manier wilde ik woordjes overhoren, dus voornamelijk open vragen.
    Een aantal opmerkingen hieronder:
    1. Vastlopers. Als een leerling het antwoord niet weet (bijvb. vraag 10) en dan een enkele letter invult (niets invullen kan niet), dan kan het programma even vastlopen. De leerling krijgt dezelfde vraag 10 nog een keer te zien. Het komt voor dat dit drie of vier keer gebeurt. Ik heb daarna het juiste antwoord ingevuld en toen ging het wel goed. Nadeel was alleen dat de leerling toen niet vraag 11 te zien kreeg, maar vraag 13 of 14 (afhankelijk van het aantal keer vraag 10 gemaakt). Dit is bij 5 leerlingen gebeurd, gevolg: toetsresultaten onbruikbaar…
    2. Meerdere antwoordmogelijkheden. Je kunt als docent meerdere antwoordmogelijkheden goed laten rekenen. Als leerling mag je er echter maar 1 geven, anders wordt het antwoord fout gerekend. Dit vind ik vervelend, ik wil graag dat mijn leerlingen beloond worden voor een grote woordenschat. Nu worden ze daardoor afgestraft..
    3. Woorden moeten 100% overeenkomen met mijn ingevulde antwoord(en). Alleen hoofletter of kleine letter maakt niet uit.

    Opmerking 2 en 3 zijn wel zelf te herstellen door het rapport nog eens door te lopen en die antwoorden handmatig goed te rekenen. Ik heb dan het gevoel dat ik dubbel werk zit te doen. Het maken van de quiz kost me al meer tijd dan een gewone papieren overhoring en daarna moet ik het alsnog nakijken.
    Opmerking 1 kan alleen opgelost worden door de betreffende leerlingen nog een andere opgave te geven…
    Het veroorzaakt echter veel onrust in de klas…

    Ik ga Socrative niet meer gebruiken en de klas was blij met mijn beslissing!!

    1. Ik heb een andere ervaring met Socrative: ik heb het twee jaar lang gebruikt in mijn onderbouw natuurkunde klassen. Op een bepaald moment zelfs met meer dan honderd deelnemers tegelijk in 1 “classroom”. Met ipads, met laptops en met de “eigen” telefoons. En het programma is heel degelijk gebleken: als er eens een keer een vastloper was dan kon een leerling vrijwel altijd door op “verversen” te klikken doorgaan. Op het smartboard is voor iedereen de voortgang te zien, wat een leerling inzicht geeft in het eigen tempo: nuttig voor zowel de te snelle als voor de te langzame deelnemer.
      De te downloaden resultaten als excel bestand zijn ook prima. Dus wat mij betreft een absolute aanrader!

  6. Onderwijsgelieerd en dan zulke taalfouten, jammer van het artikel

    Of je de les nou wat meer pit wilt geven, extra oefeningen wilt bieden of serieus wilt toetsen of leerlingen goed wilt voorbereiden op het komende proefwerk:

  7. Sinds kort is er een nieuw online quizplatform waar je zelf quizzen kunt maken en spelen. De tool heet QuizStud (www.quizstud.com) en is goed te gebruiken in de klas om formatief te toetsen. Het lijkt op Kahoot en Socrative maar heeft meer voordelen. Zo kun je eenvoudig je quizzen exporteren naar Word, zodat je de vragen en antwoordmogelijkheden kunt gebruiken in je eigen papieren tentamens. Daarnaast is het ook leuk om de antwoordmogelijkheden te voorzien van afbeeldingen.

  8. Op school gebruik ik erg veel http://www.kahoot.it (om een kahoot te maken, klik op de site onderin in beeld). Simpelweg een vraag invullen, 2 tot 4 mogelijkheden invoeren, aanklikken welke de goede is en dan komt de volgende vraag weer. De leerlingen antwoorden via hun telefoon (die hebben ze tegenwoordig allemaal).
    Je kunt hierbuiten nog tal van andere soorten quizzes en enquêtes maken, echt een hele fijne site.

  9. Renée Doorenbos

    Ik zoek naar een tool waarbij je een geluidsfragment kunt laten horen waarbij dan een geschreven antwoord hoort. dit om luistervaardigheid te oefenen.

  10. Hallo?. Bedankt voor het delen van de tips en links. Ik ga er eens in grasduinen.
    Zelf ben ik al tijden op zoek naar een programma (gratis) waarin ik bijvoorbeeld 1000 pagina’s kan wegschrijven. Elke pagina wil ik dan eindigen met vragen die als ze goed beantwoord zijn doorlinken naar de volgende pagina. Omdat de leerling nooit 1000 pagina’s per dag leest wil ik ook dat een leerling zich aan kan melden en dat het programma onthoud waar de leerling was, zodat hij/zij de volgende keer daar weer vanaf kan starten.
    Bestaat er zo’n programma?

  11. Thomas Massoels

    Hoi, ik zoek naar een programma dat interactief oefeningen aanbiedt aan leerlingen zodat de leerlingen steeds succeservaringen heeft. het programma zou, afhankelijk van het percentage juiste antwoorden makkelijkere of moeilijkere antwoorden moeten geven.
    In het beste geval bestaat zowel de mogelijkheid om zelf de rangorde of score van moeilijkheid in te geven of kan het programma dit zelf bepaalde op basis van de succespercentages van de hele populatie.
    Bovendien zoek ik ook naar een programma dat leerlingen op moment van invullen zelf directe feedback geeft over de fouten in zijn antwoord en de kans geeft om (met behulp van extra tips) het antwoord bij te sturen of te verbeteren.
    Heeft iemand een idee of er (gratis) programma’s bestaan met deze functionaliteiten?

    1. Thomas Massoels

      excuseer, wat snel gepost zonder na te lezen
      het programma zou, afhankelijk van het percentage juiste antwoorden makkelijkere of moeilijkere antwoorden moeten geven. => moet zijn Het programma zou, afhankelijk van het percentage juiste antwoorden makkelijkere of moeilijkere vragen moeten geven.
      Verder : bepalen ipv bepaalde
      Nogmaals excuses

  12. http://www.educatieweb.nl/toetsenweb – Geen demoversie, geen tryout, niet bepaald anno 2018. Dus maar niet de moeite genomen om er verder naar te kijken.
    Tip voor de eigenaar van de site: laat je software zien, voelen, werken in plaats van het met algemene termen in woorden te beschrijven (^_^). Dan kun je me wellicht boeien.

  13. Easy LMS kan ik zeker aanraden, is heel toegankelijk, vragen kunnen worden geupload, je kan mails versturen vanuit het programma etc.

  14. Ik zoek een online tool om met de leerlingen een persoonlijkheidstest te doen.
    De vragen zijn dus multiple choice, maar er is geen juist of fout antwoord.
    Nadien wil ik dan graag kunnen zien hoeveel leerlingen een bepaald antwoord gaven, niet omdat het juist of fout was, maar omdat het hen onder een bepaalde ‘persoonlijkheid’ catalogeert.
    Bestaat dit?
    Alvast bedankt!

  15. Maaike Bouwkamp

    De afgelopen weken heb ik leerlingen op mijn nieuwe school enthousiast gemaakt voor een programma dat echt heel leuk is om quizzen mee te maken. Het heet Quizizz en is gratis. Wat vooral erg leuk is, naast het aspect van hoog willen eindigen, is dat er opties zijn zoals het wegstrepen van foute antwoorden, een herkansing van een fout beantwoorde vraag en een power up. De leerlingen weten snel en precies, zonder uitleg, waarvoor de verschillende dingen dienen en ik laat het hen ook gebruiken als verwerkingsopdracht voor een boekquiz. Met die vragen tonen ze aan dat ze het boek hebben gelezen èn ze maken hiermee een quiz voor leerlingen die daarmee kunnen toetsen of ze de inhoud van het boek goed genoeg kennen. . Je vindt de site op quizizz.com. Alvast veel plezier gewenst.

  16. Sinds kort kan je ook gratis quizzen maken op WRTS! Je hebt de keuze uit veel verschillende vraagtypen en je kan na afloop van de quiz de resultaten van de leerlingen bekijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Kinderen die tijdens een energizer elkaar vasthouden

Energizers: samenwerken 

Zijn de kinderen in je groep een beetje op elkaar ingespeeld? Gebruik deze energizers om samenwerking tussen de lessen door te oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.