Home » Materiaal PO » Haal het beste uit Taal actief 5 – 5 tips

Haal het beste uit Taal actief 5 – 5 tips

Taal actief 5 materialen

Met deze handige materialen en artikelen haal je het beste uit de methode Taal actief.

1. Hulp bij meertaligheid

Kinderen met een andere thuistaal dan het Nederlands ondervinden soms problemen bij het aanleren van de grammaticaregels van de Nederlandse taal. Deze worden deels veroorzaakt door een verschil met de thuistaal. Het document Meertaligheid helpt je om inzicht te krijgen welke taalproblemen kinderen kunnen ondervinden bij het begrijpen en toepassen van de grammaticaregels van het Nederlands. Het document is gemaakt in samenwerking met dr. Sterre Leufkens en dr. Jacomine Nortier van de Universiteit van Utrecht. In het document staat precies vermeld bij welke leerdoelen van taal actief je de informatie over de verschillen kunt gebruiken.

2. Bewegend leren

Wil je bewegend leren combineren met de taallessen van Taal actief? Dat kan! Het is belangrijk om bewegend leren toe te passen, waar het echt toegevoegde waarde heeft en dus het leren effectiever maakt. In het document Bewegend leren met Taal actief 5, vind je voorbeelden voor de lessen van taal verkennen, woordenschat en communicatie.

3. Werken in combinatiegroepen

Taal actief ondersteunt het werken in combinatiegroepen. De algemene handleiding bevat voor elke les een organisatieschema voor combinatiegroepen waarin taal tegenover spelling is gepland. Wil je liever taal tegenover taal plannen en spelling tegenover spelling? Bekijk dan deze documenten:

4. Laat de woorden leven

Taal actief versterkt de woordenschat van kinderen door de woorden niet los, maar in semantische clusters aan te bieden. Door de woordplaten op de woordmuur te hangen als geheugensteun gaan de woorden leven.

De schooltaalwoorden om op te hangen aan de woordmuur in de klas, kun je bestellen bij Rezulto. Alle andere woorden kunnen ook worden opgehangen. Print daarvoor de instapkaartjes, die je kunt vinden in de digibordsoftware (d.m.v. het maken van een printscreen). Binnenkort zijn deze instapkaartjes ook als printversie beschikbaar in de thema-info van thema 1.

5. Gebruik de wandplaten

In de digibordsoftware van Taal actief spelling vind je bij de thema-info wandplaten. Bij het aanleren van een nieuwe categorie kun je de betreffende categorie als wandplaat in de klas ophangen. De wandplaat is printbaar op A3- en A4-formaat. Voor elke categorie is er een wandplaat met de afbeelding en de categorienaam.

Meer lessuggesties

Heksendrank

Oeioeioei! Wat brouwt een heks? En waarom? De kinderen maken een eigen heksendrank in deze geschiedenisles. 

Bekijk
een drumstel

Music puzzles

Let the music play! Afwisselende opdrachten over muziek, in het Engels, om zelfstandig te maken. Met puzzeltjes, een lied op rijm, gekke bandnamen bedenken en een woordzoeker.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.