Home » 5 tips voor een fijne jaarafsluiting

5 tips voor een fijne jaarafsluiting

Yes! De zomervakantie staat weer voor de deur. Niet alleen voor leerlingen, maar ook voor leerkrachten een welkome periode. Maar voor het zo ver is, is een goede én leuke afsluiting van het schooljaar essentieel. Hoe je dat doet? We zetten 5 tips voor je op een rij!

Handige checklist

Er komt nogal wat kijken bij de afsluiting van het schooljaar. Juf Linda van Klasvanjuflinda.nl maakte een handige checklist zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Van de dingen die nou eenmaal soms moeten zoals het organiseren van een schoonmaakavond tot het maken van bestellijst voor de aanvang van volgend schooljaar tot de leuke dingen zoals het regelen van een leuk afscheidscadeautje voor iedere leerling.

Spelletjes door de hele school

Ook Juf Bianca van Jufbianca.nl schreef een blog vol leuke activiteiten voor de laatste schooldag. De leukste tip uit het artikel? ‘Laat elke groep een spel klaarzetten in het lokaal, de kinderen mogen de hele school door en in elk lokaal een spelletje doen. Voorbeelden: Twister, disco, schminken, skippybalrace, blindemannetje, etc. Het moeten spellen zijn waar je zo in kunt stappen en weer weg kunt lopen als je er flauw van bent. Kinderen hoeven niet op elkaar te wachten (dan lopen ze gewoon naar een volgend lokaal). Spelletjes kosten het liefst geen voorbereidingstijd (Twister neerleggen en klaar!). Lees hier meer over deze en andere tips van juf Bianca.

De enige echte klassenquiz

Dieke van Kleuteruniversiteit.nl: ‘Bedenk vragen over de kinderen, gebeurtenissen in de groep of over iets wat de kinderen geleerd hebben dit schooljaar en maak hier een Kahoot-quiz van. De kinderen kunnen in groepen via de tablet antwoord geven. Wie is er dit jaar weleens in slaap gevallen dit jaar? Wat hebben we gedaan voor Sinterklaas? Waar hebben we met kerst de musical liedjes gezongen? etc. Verbind er een prijsje voor de winnaars aan.’ Lees hier alle tips van Dieke.

Maak een enquête

OVM draait inmiddels ook al wat jaren mee. In het vorig jaar verschenen artikel Zo sluit je het schooljaar goed af tipt de redactie onder meer het volgende: ‘Maak aan het einde van het schooljaar een (digitale) enquête voor leerlingen. Hierin kunt je van alles vragen: bijvoorbeeld wat leerlingen leuk vinden aan jouw vak en wat juist niet. Maar je kunt ook vragen hoe leerlingen jouw manier van lesgeven hebben ervaren en wat ze graag vaker zouden willen zien en/of ervaren. Waar je ook voor gaat: vergeet vooral niet te vragen naar hun mooiste herinneren aan het afgelopen schooljaar. Daar kun je het desgewenst dan nog eens over hebben, om zo met een fijn gevoel de laatste les af te sluiten.’

Lees verder op OVM

Wil je verder geïnspireerd worden over wat je als leerkracht allemaal kunt doen om het schooljaar goed af te sluiten? Eerder verschenen op OVM de volgende artikelen boordevol tips en leuke ideeën voor een memorabele afsluiting:

Hoe maak jij er een spetterend einde van? Deel je tips via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind op een hinkelpad

Beweging in het rekenen (deel 2)

Er is steeds meer aandacht voor bewegen op school. Welke werkvormen zijn daadwerkelijk effectief voor het leren?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.