Zo sluit je het schooljaar goed af

0

De zomervakantie staat voor de deur en daarmee komt er een einde aan het schooljaar. De meeste leerlingen én docenten kunnen niet wachten om er een paar weken tussenuit te gaan, maar vergeet niet om ook stil te staan bij het jaar dat jullie met elkaar deelden. Hoe je dat kunt doen? Onderwijs van Morgen tipt 3 lesideeën voor een goede afsluiting van het schooljaar. 

Top 10

Laat leerlingen een lijst samenstellen van de tien belangrijkste dingen die ze het afgelopen schooljaar bij jou in de les hebben geleerd. Op die manier staan leerlingen nog eens stil bij wat ze allemaal hebben gedaan. Daarnaast krijgt jij als docent inzicht in de activiteiten en/of onderwerpen die een blijvende indruk hebben achtergelaten. Waardevolle informatie, waar je het komende schooljaar ook echt iets aan hebt. Vergeet ook niet de lijstjes klassikaal te delen, en maak zelf ook eens een lijstje van wat je van je leerlingen heeft geleerd.

Enquête

Maak aan het einde van het schooljaar een (digitale) enquête voor leerlingen. Hierin kunt je van alles vragen: bijvoorbeeld wat leerlingen leuk vinden aan jouw vak en wat juist niet. Maar je kunt ook vragen hoe leerlingen jouw manier van lesgeven hebben ervaren en wat ze graag vaker zouden willen zien en/of ervaren. Waar je ook voor gaat: vergeet vooral niet te vragen naar hun mooiste herinneren aan het afgelopen schooljaar. Daar kun je het desgewenst dan nog eens over hebben, om zo met een fijn gevoel de laatste les af te sluiten.

#Hashtag

Loop klassikaal de hoofdstukken van het afgelopen schooljaar nog een beknopt door. Laat leerlingen vervolgens bij ieder hoofdstuk een hashtag of symbool creëren, wat staat voor hoe ze dat onderdeel hebben ervaren. Schuif vervolgens alle tafels en stoelen aan de kant, zet een leuk nummer op en laat leerlingen door het lokaal heen lopen en dansen. Telkens als de muziek stopt ‘bevriezen’ ze en leggen ze aan de dichtstbijzijnde medeleerling de betekenis van hun eigen symbool of hashtag uit. Dat is pas actief reflecteren! En jij doet zelf toch zeker ook wel mee?

Met welke activiteit(en) sluit je het schooljaar graag af? Deel jouw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here