Home » Materiaal 12+ » Wat komt er allemaal kijken bij een MRI onderzoek?

Wat komt er allemaal kijken bij een MRI onderzoek?

Misschien heb je er wel eens van gehoord, of ken je iemand die het heeft ondergaan: een MRI onderzoek. Voor dit onderzoek worden grote, lawaaiige tunnels gebruikt. Deze apparaten doen belangrijk werk voor onze gezondheid.

Bekijk de video en maak de vragen van toetsen-expert en biologiedocent René Westra!

Vragen

1. Waarom moet Evelien al haar kettinkjes, oorbellen en neusknopjes afdoen, voordat ze een MRI onderzoek laat doen? 

2. De oudste scantechniek is het röntgenonderzoek, dat nog vaak wordt gebruikt bij bijvoorbeeld botbreuken. Leg uit dat dit meer risico’s voor de onderzochte persoon geeft dan een MRI onderzoek. 

3. Naast het MRI onderzoek kennen we ook het fMRI onderzoek. Wat is het verschil? 

4. Als er contrastvloeistof wordt ingespoten tijdens het onderzoek, gebeurt dat in het schouder- of heupgewricht. Waarom mag je de eerste uren na dit onderzoek niet autorijden? 

5. Bij mensen die een pacemaker hebben, kiest men in plaats van MRI vaak voor een CT onderzoek. Leg uit waarom en noem ook een nadeel van CT onderzoek. 

6. Evelien krijgt een koptelefoon op, zodat ze naar muziek kan luisteren. Behalve voor die muziek is er nog een andere reden om die koptelefoon te gebruiken tijdens het onderzoek. Welke?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is synesthesie?

Synesthesie is het vermogen om twee of meer zintuigervaringen te verbinden. Zo kunnen mensen kleuren zien bij muziek, of smaken proeven bij het zien van beelden. Biologiedocent René Westra vertelt je er alles over.

Bekijk

Wat kunnen vleugelslakjes ons vertellen over klimaatverandering?

Zee-engelen en zeevlinders. Deze sprookjesachtig klinkende planktonslakken zijn voor evolutiebioloog Katja Peijnenburg een belangrijke wetenschappelijke bron. Deze vleugelslakken, waar de zee-engelen en zeevlinders samen onder vallen, kunnen ons namelijk van alles vertellen over klimaatverandering. En dat doen ze met hun slakkenhuisjes. Bekijk de video Vleugelslakjes of Klimaatverandering en maak de vragen van toetsen-expert en biologiedocent …

Wat kunnen vleugelslakjes ons vertellen over klimaatverandering? Read More »

Bekijk

Wat kunnen we leren van de theremin over ons gehoor?

In deze video bespeelt Grégoire Blanc een bijzonder instrument: de theremin. Dit is een elektronisch muziekinstrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren. De speler raakt het instrument niet aan. De theremin werd uitgevonden door Léon Theremin in 1919 en is daarmee de allereerste analoge synthesizer die ook in …

Wat kunnen we leren van de theremin over ons gehoor? Read More »

Bekijk

Marathon-organisator krijgt ongelijk als allereerste vrouw ultraloop finisht

Gary Cantrell, de organisator van de Barkley Marathons, merkte in 2015 op dat vrouwen ‘simpelweg niet sterk genoeg’ zijn om deze wedstrijd van 160 kilometer binnen 60 uur te voltooien. De 40 jaar oude Britse dierenarts Jasmin Paris (en moeder van twee kinderen) bewees in 2024 het tegendeel. Ze finishte na de vijf slopende ronden …

Marathon-organisator krijgt ongelijk als allereerste vrouw ultraloop finisht Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.