Home » Materiaal 12+ » Wat weet jij eigenlijk over de penis?

Wat weet jij eigenlijk over de penis?

De penis is een orgaan dat alleen voorkomt bij mensen (en sommige dieren) die als jongen zijn geboren. Bijzonder is dat dit orgaan een dubbelfunctie heeft: bij het plassen en bij het naar buiten werken van zaadcellen.

Biologiedocent en toets-expert René Westra maakte vragen bij de video De Penis: Topdoks LabExperiment. Bekijk ‘m hier en maak daarna de vragen!

Vragen

1. Wat is de oorzaak van de aanvoer van extra bloed naar de zwellichamen in de penis, zodat die stijf wordt (in erectie komt)? 

2. Welk orgaan zorgt er naast de zwellichamen voor dat jongens niet kunnen plassen als hun penis stijf wordt? 

3. Noem een verschil tussen de urineleider en de urinebuis. 

4. Wat is een verschil tussen de werking van de urinebuis bij jongens en meisjes? 

5. Hoe komt het dat oude mannen vaak problemen krijgen met plassen? 

6. Mannelijke vogels hebben geen penis. Hoe brengen zij de zaadcellen over naar een vrouwtje? 

7. Mannelijke vissen brengen helemaal geen zaadcellen over naar een vrouwtje. Hoe komt bij vissen dan de bevruchting tot stand?

Bij de zoogdieren komen twee verschillende vormen van de penis voor. Een jongen en een man hebben, net als mannelijke honden en katten, een vasculaire penis. Deze komt in erectie doordat er meer bloed in de zwellichamen komt. Mannelijke koeien, varkens en schapen hebben een fibro-elastische penis. Deze komt in erectie door het ontspannen van een speciale spier, de retractorspier (zie afbeelding boven). De penis wordt bij deze dieren niet breder, maar komt bij seksuele prikkeling vanuit de buikholte tevoorschijn.

8. Hieronder staan vier stellingen over de penissen van zoogdieren. 

I Bij een vasculaire penis gaan bij erectie slagaders in dit orgaan wijder open. 

II Bij een vasculaire penis gaan bij erectie aders in dit orgaan wijder open. 

III Bij een fibro-elastische penis duurt het langer voordat de penis in erectie komt in vergelijking met een vasculaire penis. 

IV Een fibro-elastische penis komt vooral voor bij zoogdieren die als prooidier leven. 

Geef voor elke stelling aan of deze volgens bovenstaande informatie juist of onjuist is.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is het geheim van diepzeeduikers?

Veel mensen zijn gek op snorkelen en duiken in zee. De meeste van hen blijven redelijk aan de oppervlakte van het water, maar sommige mensen duiken diep. Heel diep! Daarbij is het belangrijk dat ze bepaalde maatregelen nemen, want er zitten ook risico’s aan diepzeeduiken. Dit is de laatste lesopdracht van dit schooljaar, gemaakt door […]

Bekijk

Hoe kunnen insecten helpen om moorden op te lossen?

Als een mens of een ander zoogdier sterft, daalt de lichaamstemperatuur. Na overlijden neemt de huidtemperatuur gewoonlijk snel af door warmtestraling. De kerntemperatuur van het lichaam van een mens (ca. 37,2 °C) zal echter de eerste 2-3 uur na overlijden vrij constant blijven. Daarna vindt afkoeling plaats met een snelheid van ongeveer 0,5-1 °C per […]

Bekijk

Hoeveel kleuren zie jij?

De meeste mensen zien de wereld in kleur, tenminste: als het licht is. In het donker is de wereld voor ons zwartwit. Mensen zien niet alle mogelijke kleuren. Ultraviolet en infrarood vallen buiten de grenzen van voor ons zichtbaar licht. We zien trouwens niet alle kleuren in de cirkel doordat we voor al die zes […]

Bekijk

Wist je dat 1 op de 7 mensen van kleur drager is van de sikkelcelziekte?

Sikkelcelziekte is een erfelijke ziekte van de rode bloedcellen. Het wordt veroorzaakt door een afwijking op het hemoglobine-gen. Sikkelcellen kunnen minder goed zuurstof transporteren en worden sneller afgebroken dan gezonde rode bloedcellen. Bekijk de video (klik op de afbeelding!) en maak de vragen van toets-expert en biologiedocent René Westra. Vragen 1. Naast rode bloedcellen en witte […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.